2009. augusztus 9., vasárnap

Házi sajt

Úgy tűnik allergiás lettem a tartós tejtermékekre. Először azt hittem, hogy a tejfehérjére, de úgy tűnik, ha friss, házi tejet és az abból készült termékeket fogyasztom, akkor semmi bajom sincs.
Szerencsére van a közelünkben házi tej árusítás, nem is drágább, mint a szupermarketben kapható társai, így semmi akadálya, hogy ezt igyuk.
Tejet ugyan a legritkább esetben iszom, de a húsos vagy zöldséges ragukban általában tejföl, tejszín van, a kenyérben, palacsintában, süteményekben szintén van tej, szeretem a sajtokat és a hideg tejkészítményeket.
Kicsit még szokatlan az íze, illata, de mégiscsak ez az igazi tej, nem igaz?

Elkészült hát az első saját készítésű, friss sajtom. A recept párom édesanyjától származik, aki már évek óta készíti, különböző ízesítéssel, de most végre én is eltanultam.
Fokhagymával és bazsalikommal ízesítettem, de azt hiszem a kert minden fűszerét fel fogom használni egy-egy karikához.
Vettem reggel két liter friss tejet.
Felforraltam, közben időnként átkevertem, hogy ne legyen föle, a zsírja is keveredjen bele. Ahogy futott ki az edényből, lejjebb vettem a gázt, beleraktam az aprított fokhagymát és bazsalikomot, hogy a meleg kihozza a fűszerek aromáját, és másfél-két evőkanál sót. Jól elkavartam, és újra felforraltam.
Mielőtt megint kiszalad a fazékból, elzárom a gázt és beleöntök 4 cl 10%-os ecetet.
Pár perc alatt összerántja a tejet, alul a savó, felül a túró-szerű sűrűje lesz.
Egy szűrőtálat kibéleltem gézzel, abba kanalaztam bele ezt a sűrűjét. A gézt összefogtam, fellógattam, és hagytam 1-2 órát csepegni. Mikor már nem csepegett tovább, belegyömöszöltem - a gézzel együtt - egy lukas formába (jelen esetben egy camembert sajt fa dobozába), és pár órán keresztül még ott is szikkasztottam. Délutánra lett kész, akkor kivettem a gézből, a formából és egy konyharuhában a hűtőbe tettem.
Reggelire már igazán összeérik. Napokig ehető, ha kitart addig.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia. Kezdő sajtkészítő vagyok én is. Ma kipróbalom ezt az ízesítést.:) Én kecsketejet használok.:) Az az eddigi észrevételem, hogy ha a tej forralása közben teszünk hozzá sót, akkor annak az íze egyáltalán nem lesz benne. Ha sózni akarjuk a sajtot akkor mindenkeppen akkor adjunk hozzá sót amikor szűrjük le az alvadékot.:)

Nóra írta...

Jó ötlet a végén-sózás, köszi szépen! Sok sikert a sajtokhoz, biztos nagyon finomak! Kecsketejből is szeretem nagyon!