2010. október 24., vasárnap

Lovagló nadrág – avagy "A hét mesterlövész"

Ja nem, nem, eszem ágában sincs lovagolni (félek a lótól), de szerettem volna egy olyan nadrágot, ami félúton van a farmer és a szövetnadrág között. A szövetnadrágok inkább kosztümös jelleget adnak, egy farmer pedig túl – hogy is fogalmazzak – túl farmeros.
Szerintem ez egy olyan nadrág lett, amiről senkinek nem az irodai kosztüm jut eszébe, ugyanakkor méltó ellenfele lehet az örök jeansnek. Sportos, városi, „casual” viselet.
Anyaga nagy részben gyapjú, kis részben műszál és elasztán, és ezt is ajándékba kaptam. Felsorolt tulajdonságai arra tették alkalmassá, hogy valami újat kísérletezzek rajta. Aggódtam, hogy milyen lesz, hogy fog állni, kellenek-e ezek a nagy zsebek a csípőmre, de a végeredmény tetszik.
Készülök egy bejegyzést szánni a nadrág varrás alapjainak, de nem ezzel a nadrággal kezdeném. Nem nehéz, de hosszadalmas, átgondolt munkát igényelt. Még sosem volt ilyen sok részből szabott nadrágom.
Ez elsősorban a próbát nehezítette, hiszen én sem szívesen bontok vissza varrást, így viszont nyakig gombostűben próbáltam.
Mondok egy példát: hol kezdjem (milyen magasan), a szárán a cipzárat bevarrni? A cipzár alja ugyebár a nadrág aljánál legyen (sőt, a cipzár lehajló húzó kocsijának nyelve legyen a nadrág alja szélénél). De hogy hol a nadrág alja? Az akkor derül ki, ha a nadrágszár készen van és felvehetem. De ezt nem varrhatom készre, mert olyan szűk a szára, hogy utólag nehezen férnék be a cipzárvarráshoz, tehát a belső varrást nyitva hagyva cipzárazunk. Érthető nagyjából a probléma? Megoldottam, de még most is tiszta karmolás a lábam a sok gombostűtől.
Vagy: tetszik a két nagy zseb, de mi van, ha nem áll jól? A zsebeket az elején kell felvarrni, de hogy bontok ki minden varratot, dísztűzést, zsebfedőt a végén, ha mégis leszedném?
Felvéve nem a lovaglás jut róla eszembe, hanem a régi western filmek: kicsit rogyasztok térdben, csípőmet lassan előretolom… éééés…. már elő is kapom két kézzel a pisztolyokat a két oldalzsebből és piff-puff! :-)




Burda magazin 2008/08

11 megjegyzés:

Kathy írta...

Nora, ez a nadrag nagyon jo! A zsebek valami tunderi kis fazonok, irto helyesek! Ugyes vagy, gratulalok!:))

Monaline írta...

Nagyon tetszett ahogy leírtad ezt a westernes gondolatot!:)Úgy nem jó,ha próbakor úgy gombostűzöd,hogy kívül van a varrásszélesség?Tudom,hogy több gombostűzéssel járna,de talán nem lennél tele harci sérüléssel.Bár nem tudom hogy ennél a fazonnál mennyire megoldás ez...

Marcsi írta...

Nagyon vagány! Igazán remekül áll rajtad!

Nóra írta...

Köszönöm szépen Nektek!

Monaline, de valószínűleg igazad van. Ez nem jutott eszembe, pedig akkor nem lenne olyan a lábam, mintha macskával fürödtem volna.
:-)

Erika írta...

Nagyon jól sikerült ez a nadrág! És tényleg jól áll rajtad! Jól választottál!
Valahogy én is úgy vagyok vele mint te, hogy ha megtetszik egy fazon akkor megvarrjam-e magamnak? Hogy fog állni rajtam? Jó lesz-e ha én másfajta anyagból szeretném megvarrni?
De hát bátraké a szerencse!

MushyWear írta...

Wow, amazing details and impeccably constructed. A truly unique pair of trousers.

Nóra írta...

Erika, hát igen, egy drágább anyagból kevésbé vagyok merész, de ez egy "talált" szövet, így érdemes volt belevágni.

Shannon, thanx! :-)

Tany írta...

Hello,
Thank you so much for your comment, but I must appologise because I've deleted it by mistake :(((( It was my fault alone

Névtelen írta...

Nora - I love these pants. I've been looking for a pants pattern like this. Could you please tell me what pattern you used? You did a fantastic job, and I love the details. And thanks for visiting my blog!

Nóra írta...

Mezzocouture, you can find this pattern in Burda magazine 08-2008, 120 modell:

http://www.burdastyle.de/magazine/burda-modemagazin/08-2008_bsmid_61.html

http://www.burdastyle.de/magazine/burdastyle/trendhosen-08-2008_aid_2878.html#

Creature of Harmony írta...

Megérte a sok fáradtságot és munkát! Nagyon szép!!!!