2010. szeptember 29., szerda

Etno szoknya avagy szoknya varrás III.

Mutattam már ezt az anyagot, nemrég vettem, az idei, őszi-téli szezonra. Olyan szabásmintát kerestem hozzá, ami engedi érvényesülni a könnyű, lágy esésű viszkózt, de nem rakott, hiszen gyűrődik, és az első leülés után nyoma sem lenne a gondosan vasalt hajtásoknak. Húzott, ráncolt derék szóba sem jöhetett, így maradt a ferde szálirányú szabás és az A fazon. Mivel télen is szeretném hordani, ezért kibéleltem, ez a gyűrődések távoltartásában is segít valamelyest.


Az elmúlt hetekben minden nap érkezik olyan érdeklődő – a látogatási statisztika szerint –, aki „szoknya varrás” „őszi szoknya varrása” vagy „kockás szoknya varrása” keresőszóval bukkant rám. Ennek nagyon örülök, jó lenne, ha minél többen kezdenének el otthon varrni, saját méretre, saját ötlet alapján készült ruhadarabokban járni. Ez fellendítené a méteráru- és rövidáru kereskedéseket is, ezáltal egyre jobb és fantáziadúsabb öltözékeket tudnánk varrni. Arról nem is beszélve, hogy egyre több csinos nő (és persze férfi) lenne az utcán.

Éppen ezért úgy gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben nem csak egyszerűen megmutatom a legújabb szoknyámat, hanem részletezem ennek elkészítését is. Higgyétek el, nagyon egyszerű szoknya, abszolút kezdők is meg tudják varrni a Burda (2007/június 123.mod.) leírása és az alábbiak segítségével.
A legtöbb odafigyelést a szabás igényli. Ennél a modellnél mindenképpen javaslom, hogy szigorúan jelöljünk át mindent, elsősorban a szálirányra vonatkozó jelöléseket. A szálirány (a kezdők kedvéért írom ennyire részletesen) azt jelenti, hogy a megvásárolt méterárura milyen irányban elforgatva fektessük fel a szabásmintát. Általában a szövetet hosszában kettéhajtva szabunk, ez erre a szoknyára is igaz, de a szép formáját az adja, ha odafigyelünk, melyik alkatrész fekszik egyenesen az anyagon és melyik elfordítva. A szabásmintákon jelölt szálirány nyilat a szövet szálirányával megegyezően (tehát függőlegesen lefelé) fektetjük.

A Burda fenti rajzán szaggatott vonal jelzi az anyag hajtott szélét, és a 72,5 cm pedig mutatja, hogy a gyárilag 145 cm széles anyagot hosszában hajtották félbe. Ennél a szoknyánál fontos, hogy legalább ilyen széles anyagot vegyünk, mert nagyon széles a szabásminta is. Miután mindent kivágtunk, az egyes részeket precízen egymáshoz gombostűzzük, varrhatjuk.

Ha egy alkatrészen ferde szálirányú vágás van, nagyon kell vigyázni, megnyúlhat a kezünk alatt, ezért szigorúan asztalra simítva illesszük össze a darabokat.


Mindig el szoktam mondani, hogy milyen fontos, hogy a szűkítőt nem egyenes vonalban varrjuk, éles szögben érkezve az aljához (mert mindig a széles végénél kezdjük!), hanem ívben fussunk lefelé, az utolsó pár öltés az anyag legszélén lépegessen. A varrat végét megerősíteni itt nem kell, ha hagyjuk a varrógépet továbbszaladni, maga hurkolja egymásba az alsó és felső szálat (cérnát).
Miután a szűkítők elkészültek és a három-három alkatrészt összevarrtuk, eltisztázzuk a varrásszéleket(kezdőknek javaslom a cikcakk öltést). Ezután jöhet az oldalvarrás. Az egyiken simán végigszaladunk, a másikon pedig kihagyjuk a cipzár helyét.
Itt most megállunk egy pillanatra, eljött az első próba ideje! Egy viszonylag egyszerű szoknyánál elsősorban azt kell figyelni, hogy a bősége megfelelő-e, azaz a két oldalvarrás követi-e az alakot. Ha a méreteink alapján választottunk a Burda mérettáblázatából akkor leginkább bevenni kell a ruhadarabokból. Nekem például laposabb a csípőm, ezért az oldalvarrásnál, a derekam alatt mindig keletkezik a szoknyákon, nadrágokon egy dudor. Ezt megjelölöm a tükör előtt, hogy mettől-meddig szükséges bevenni és már viszem is a gép alá. Ezután már annyiszor próbálunk, ahányszor szeretnénk, akár minden lépés után, rutinosabbaknak már csak a végén.

Rejtett cipzárt használtam, de hagyományossal is varrható. A rejtett cipzár bevarrására korábban már írtam néhány tippet, amit itt találtok (igen, az a szoknya pont ugyanilyen).
Ha a szoknyánk bélelt (ami nem szükséges pl. egy nyári darabnál) ugyanígy elkészítetjük a bélést is. A két egyforma (viszkóz és bélés) szoknyát egymásba húzzuk, a cipzárnál a bélést behajtjuk és övpántot varrunk rá. Az övpánt egy ragasztós közbéléssel megerősített szalag, amit mindig egyenes szálirányban (azaz hosszában vagy keresztben) szabjuk ki, hogy ne nyúlhasson meg. Bejelöljük rajta a derékbőségünket két csípéssel, és ráhagyunk egy pár centi plusz hosszúságot. Ebből alakítjuk majd ki az egymásra hajtott gombolásrészt.


A két csípést a szoknyaderék cipzáros végéhez illesztjük és a szoknyát a pántra felvarrjuk. A gombolásrész kialakítását a fotók mutatják, de szabály, hogy mindig elölről hátrafelé gombolunk, tehát a gomblyukas rész van a szoknya elején. A gomblyukas végére egy háromszöget alakítok ki (lásd a fotókat) a háta derékrészre (ahol a gomb lesz) egy kb 2 centis „alámenetet”. A szebb kifordítás érdekében, figyeld a fotókon, hogy vágtam le a varrásszélességeket.A gombolásátmenet elkészítése utána a belső oldalon behajtom az övpánt varrásszélességét és én általában kézzel leöltögetem. Ezt varrógéppel is lehet csinálni, de kézzel is 10 percig tartott, direkt mértem. Ha valaki gyakorlatlan, akkor mondjuk 20 perc. Rejtett öltést használtam, ami azt jelenti, hogy a fotó szerint tartom a kezemben a ruhadarabot, és a több rétegű varrásszélességben hosszabban vezetem a tűt és a szálat (így nem látszik a színén az öltés) és a derékpántba csak apró pontokkal öltök bele. Próbáltam ezt is fotózni, nem volt könnyű, talán látszik valami (ha a fotóra ráklikkeltek utána még egy kattintással tovább nagyítható!).

Az övpánt akkor van kész, ha a háromszöges végébe gomblyukat varrok és az „alámenőre” a gombot.
Már csak a szoknya alját kell felhajtanunk. Én ezt minden esetben kézzel varrom végig, csak a bélés alját varrom géppel. Ennél a blúznál megnézheted, hogy néz ki az alja felvarráshoz szükséges rejtett öltés.

A bélés hivatalosan 2 centivel rövidebb a szoknyánál, de én 4-5 centit hagyok inkább, csökkentve az esélyt, hogy üldögélés közben kilógjon.

Hadd ajánljam figyelmetekbe két korábbi bejegyzésemet az alap szoknya készítésről, a két leírás alapján már biztosan neki tudtok látni a varrásnak. Ha ennél több segítségre van szükség, bátran keressetek meg a megadott elérhetőségemen!

10 megjegyzés:

Szemi írta...

Nagyon szépen,prezízen dolgozol!

Helyes ez a kisz szoknya, nekem leginkább az első képen látható kabátkával tetszik. :)

zazálea írta...

Aranyat érsz, én mondom. :o)

Nóra írta...

Szemirámisz: A bordó egy régebbi kabátom, de örömmel láttam én is, milyen jó hozzá. Legközelebb megmutatom azt is részletesen.

Zazálea: Nagyon kedves vagy, ha tudnád, milyen jól esnek a szavaid!

Erika írta...

Nagyon szépen, érthetően levezetted a szoknyának az elkészítését. Nem kis munka volt a fázis fotókat elkészíteni hozzá. Igaza van zazálea-nak. Aranyat érsz!!!

Nekem is a bordó kabát tetszik a legjobban a szoknyával. És még kiegészítésként kendőt is tettél hozzá.
A kabát szabásmintája is a Burdából van?

Kathy írta...

Mikor legeloszor olvastam a blogodat mar akkor elcsodalkoztam, hogy mennyi turelmed van tanitani! Fantasztikusan jok a leirasaid es a munkaid csodasan szepek, aprolekosak!
Raadasul mindent kézelsz!!!!! Csak amulok!

Nóra írta...

Erika, Neked is köszi! Persze, a bordó kabát is Burda, megmutatom azt is hamarosan.

Nóra írta...

Igen Kathy, ami nem sportos, az mind kézimunkás darab nálam. Olyan helyeken varrtam, dolgoztam, ahol az volt az érték.

Kathy írta...

Nezzel be hozzam, van ott egy meglepi a szamodra!:))

Szemi írta...

Na, most ég a fejem, két helyesírási hibát is csináltam az előbb...
Így jár, aki nem olvasse el,ami ír. :))

Marcsi írta...

Már korábban is megcsodáltam ezt a szoknya anyagot és kíváncsian vártam mit varrsz majd belőle?
Nagyon szép az esése, igazán csinos lehetsz benne! A leírásod is nagyon tetszett, köszi!