2009. november 7., szombat

Norvég sütemény

Gyerekkoromban sok nyarat töltöttünk az unokahúgommal a Nagymamámnál. Mindig igyekezett a kedvünkben járni, reggelire minden nap friss kiflit hozott mire felébredtünk és mindig megkérdezte, hogy mit süssön nekünk. Ezt a sütit egy akkori Nők Lapjában láttuk, és a kedvünkért rögtön meg is sütötte. Hogy miért norvég sütemény? Az nem derült ki.

Nagyon finom volt, a vastag csokimasszában pirított egész mogyorók és ropogós piskóta darabok vannak, olyan, mint egy klasszikus mogyorós csoki és a ropogós Twix csoki keveréke (bár akkor még más volt a csoki neve) lenne. Azóta is rendszeresen terítékre kerül a Nagymamámnál és nálam is.
Egyszer a párom azt mondta, hogy az ő szülinapjára nem is kell semmi édesség, csak egy tállal ebből a kikevert krémből. :-)

Tészta:
20 dkg finomliszt
12 dkg margarin
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
2 ek rum (vagy egy kevés rumaroma)
szükség esetén egy kevés tejföl

Krém:
3 egész tojás
16 dkg porcukor
2-3 kanál tej
20 dkg csokoládé (tej és ét vegyesen)
20 dkg margarin vagy vaj
20 db babapiskóta
20 dkg pirított egész mogyoró

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, porcukorral, majd beledolgozzuk a tojás sárgáját, csipet sót, rumot, és ha szükséges, tejföllel gyúrjuk össze. Én kb 1,5 ek tejfölt tettem hozzá. A tésztát alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem másnapig, de legalább 2 órára.
A lehűlt tésztát közepes tepsibe nyújtjuk és megszúrkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a krémet.
Az egész tojásokat a porcukorral, kevés tejjel kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük és kihűtjük.
A csokoládét szintén gőz felett felolvasztjuk, és ha már nem meleg, hozzákeverjük a puha margarint, a tojásos masszát és alaposan kikeverjük. A végén fakanállal a kockákra tördelt babapiskótát és a száraz serpenyőben megpirított mogyorót is beleforgatjuk.
A krémet a tésztalapra kenjük és 1-2 órára hidegre tesszük.
Ezalatt megszilárdul és be tudjuk vonni a rücskös tetejét étcsokis bevonóval, vagy házilag készített mázzal (de ez akár el is maradhat).
A házi mázhoz 2 ek kakaót, 2 ek porcukrot kevés vízzel sűrűre főzünk és hozzákeverünk 2 dkg vajat.
Érdemes egy napot állni hagyni, hideg helyen. A sütemény széleit egyenesre vágjuk, és hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

6 megjegyzés:

zazálea írta...

Csorog a nyálam.

Nóra írta...

:-)) Lehet, hogy ki kéne írni, hogy "gyengébb idegzetűek ne olvassák, mert megzavarhatja a nyugalmukat"?

Névtelen írta...

Jajj, de régóta szeretném már ezt megtalálni, én is gyerekkoromban ettem ilyet! Azóta vágyom rá. És megvan!!!!! Holnap már el is készítem, köszönöm!! :)

Névtelen írta...

:( kicsit letört a kedvem, szerintem nem okés a recept teljesen...a tojásos cucc sehogy sem akart sűrűsödni gőz felett, meg máshogyan sem. Sajnálom, ezen változtatni kell, úgy talán jó lesz. :(

Nóra írta...

Jajaj, nehogy feladd, alig várom, hogy tudjam, hogy sikerül Neked!
Újra átolvastam a receptet, biztos, hogy jó, így csinálom.
Ne várd tőle, hogy puding sűrűségű lesz a tojáskrém, de majd a beletördelt piskóta és mogyoró összefogja!

Nóra írta...

Ma újrakészítettem a leírás alapján és csodás, sűrű tojáskrémet kaptam, kb 10-15 perc alatt.