Írtam már, hogy elindult a karácsonyi készülődés a konyhámban is.
Két új sütit próbáltam ki, az egyik a narancsos-kókuszos golyó. A Magyar Konyha novemberi számában volt, és meglepően jól sikerült. Érdemes felvenni a hagyományos sütisorra.
Nagyon egyszerű, nagyon gyorsan kész, kezdő háziasszonyoknak feltétlenül ajánlom! A megmaradó tojásfehérjék felhasználására is remek lehetőség. Még csak pár napos, így nem tudok nyilatkozni az eltarthatóságról, de az íze olyan jó, hogy szerintem nem is fogok tudni.
20 dkg kókuszreszelék
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg finomliszt
1 alaposan megmosott narancs lereszelt héja
csipet só
2 tojásfehérje (kisebb tojások esetén akár 3 is mehet bele)
2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
10 dkg csokoládé pasztilla (én a lidlben veszem, de kis kockákra vágott tábla is jó)
A vajat egy kis pohárban megolvasztom a mikrohullámú sütőben. Ezután egy nagy tálban a felsorolt sorrendben keverem össze a hozzávalókat. Azaz a kókuszt a cukorral, vaníliás cukorral, finomliszttel, a narancshéjjal, a csipet sóval. Ezután a tojásfehérjéket kézzel egy nagyon kicsit felverem, de ne keményre, csak egy kicsit habosabbra, hogy ne álljon egybe. Ezt, és a megolvadt vajat is a tálba keverem. Utoljára a csokit forgatom bele.
Ez már egy ragacsos massza, amiből vizes kézzel diónyi gombócokat formálok (egy picit még nőni fog sütés közben). Nem kell nagyon szabályosra, sokáig mancsolni a golyókat, ne tömörödjön össze a tészta könnyedsége. Ebből a mennyiségből 20 db lesz. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 180 fokosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése