azaz francia égetett krém.
Először Párizsban ettem ilyet, és rögtön tudtam, hogy ezt az ízt meg szeretném őrizni. Sűrű és hideg vanília krém, kopogtatható, meleg karamell hártya a tetején.
Több receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a legjobbat. Nagyon egyszerű az elkészítése, és biztos a sikere. Vendégvárásra remek desszert, előző nap elkészíthető, és a tálaláskor épp csak pár perc a karamellizálás, ami meg akár közös látványprogram is lehet.
6 tojás sárgája
4 dkg kristálycukor
0,5 l főzőtejszín
a tetejére kristálycukor
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és ha már habos, belekeverjük a tejszínt. 6 db tűzálló tálkába öntjük és egy tepsibe ültetjük őket. A tepsibe forró vizet öntünk, ami lehetőleg lepje el félig az edényeket. Előmelegített 150 fokos sütőben 1 órán át gőzöljük, sütjük.
Ezután kihűtjük és legalább 8 órán át hideg helyen hagyjuk.
Tálalás előtt kristálycukrot szórunk a tetejére és vagy a sütő grillje alatt vagy gázpalackos pörzsölővel karamellizáljuk.
Érdemes várni 1-2 percet, hogy a folyóssá vált karamell megkeményedjen, és csak kopogtatva lehessen hozzáférni a hűvös krémhez.
2 megjegyzés:
Szerintem a vilàg lefgfinomabb èdessège...csak mindig fogyòznom kell tehàt igy csak nagyon ritkàn engedhetem meg magamnak a Creme Brulee-t.
U.I.: nagyon jò blogod, de lehet hogy mondtam màr ?
Szia!
Aniko
Én is imádom, meg mindent, amin karamell van. :-)
Nagyon kedves vagy, köszönöm!
Megjegyzés küldése