2009. november 6., péntek

Környezettudatos vásárlás

Szemiramisztól kaptam a lehetőséget, hogy én is elmondjam, mit gondolok a környezettudatos életmódról. Sok blogger leírta már ezt, nehéz újat mondani, a vélemények nagyjából hasonlók, mindenki törekszik az egészsége megőrzésésre, ugyanakkor a dolgos hétköznapjaink, a sok helyen még mindig nehézkes bevásárlási lehetőségek rákényszerítenek minket a kompromisszumokra.
Továbbítom a stafétát Juditnak, aki ezzel kezdheti el a napló vezetését, és kozmetikus lévén egy egész más perspektívából tud válaszolni.
Továbbítom még Marcsinak - ha van kedve a kérdéssorhoz - ő is szereti a kertet, a virágait és a konyhában is megállja a helyét.

És most jöjjenek a konkrét kérdések:

1.Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Ezt mindig így teszem, sokszor hetekig gyűjtöm a konyhában a bevásárló listát. Ha sütés-főzés közben látom, hogy valami vészesen fogy, rögtön felírom, nem várom meg, hogy kiürüljön. Így nyerek pár napot, hetet. A boltba akkor indulok el, ha már elég hosszú a listám. Sajnos igaz, hogy a nagy bevásárlóközpontok az orrunkba dugják a "kihagyhatatlan ajánlataikat", nehéz megállni a kísértést, de igyekszem. Egy jó tanácsot olvastam évekkel ezelőtt: sose menj a boltba éhesen, sokkal több mindent fogsz venni!
2.Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Sajnos a közeli kisboltban sosincs az, amit kérek, ma pl. lúdgége tészta. Muszáj elmennem egy nagyobb üzletbe, hogy beszerezzem. A piacra időnként kilátogatok, de jobban szeretek inkább azoknál a néniknél, bácsiknál vásárolni, akik lekuporodnak a nagybolt bejáratához, házi portékáikkal, hétvégente. A bácsinál fél kiló füge 200 Ft volt, a piaci néni ugyanazt 50 Ftért árulta darabját. Ugye, hogy más is a bácsikát választaná?
3.Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Mindig van az autómban "zöld" szatyor, használom is őket. Ha gyalogosan megyek vásárolni, akkor is dugok a táskámba egy összehajtogatott zacsit. A kosarat nem szeretem, akkor is nagy csomag, ha üres.
Ha mégis kapok zacsit valahol, akkor azt szemetes bélésnek használom el, és így terhelem vele a környezetem. :-(
4.Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Sokat gyalogolok, egy vidéki nagyváros belvárosában lakunk, könnyen eljutok bárhova, ami a mindennapi ügyintézéshez tartozik. 5-10 perc sétával megoldom, és közben arra gondolok, hogy ez is sport. A tömegközlekedés elég vacak, nem használom, az autómat viszont igen. Nagybevásárolni azzal járok, és a távolabb lakó szüleimhez is autóval megyek. A vonat, mint tömegközlekedési eszköz... na, erről tudnék mesélni, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Biztos másnak is kinyílik a zsebében a bicska, főleg ha az állandó sztrájkokra gondolunk.
5.Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Helyi termékek? A lakóhelyem közelében elég sok (élelmiszert is gyártó) nagyvállalat volt, tönkrementek, az embereket elküldték. A boltokba ki tudja, honnan hozzák az árut.
Talán ide is leírható, hogy a bolt előtt áruló néni biztos a közeli kertjéből hozza azt a kevés kis gyümölcsöt, zöldséget, friss virágot. Ja, tojást, igazi házi tejet, húsfélét szívesen vásárolok a környékbeli magángazdaságokból, igaz ez után gyanítom, hogy nem fizetnek adót.
6.Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Nem csomagolás szerint választok termékeket, és gondolom ezzel más is így van. Ha egy termékkategórián belül van jól bevált, akkor mindegy, hogy egy másiknak ökosabb a csomagolása. Talán a nyári sörvásárlásnál mondta a párom, hogy vegyünk inkább üvegest, azt visszaváltjuk, nem növeljük a szemetet. Viszont azért haragszom, ha három boltban próbálom utána visszaváltatni, mert mégsem veszik vissza, vagy rossz a visszaváltó automata.
7.Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Félkész ételt nem veszek. Van időm és kedvem főzöcskézni, de a legtöbbször elborzadva nézem mások bevásárló kosarát. A legtöbbször semmi nincs benne, ami egy kicsit is zöldség, vagy élelmi rost. Jó játék ez, ajánlom másoknak is! Pl. ma az egyik kosár: chips, ropi, tasakos kaja és mellé egy kóla. Klassz.
A múltkoriban az egyik boltban egy házaspár állította össze a heti menüjüket a fülem hallatára... álltak a tasakos ételporok előtt és azokból húzgálták ki a hétfői, a keddi, stb. ebédjüket.
Ezek közül a mézes-mustáros szósz a "kedvencem". Általában minden háztartásban van méz, mustár, sokáig elállnak. Ugyanaz a művelet, hús a serpenyőbe (az még nincs a tasakban), rá a por és kész, a házinál ugyanez csak por helyett a méz és a mustár megy bele. Ja, és töredékébe kerül.
Ha a vegyszer a takarítószereket is jelenti, akkor igen, bevallom, használom őket előszeretettel.
8.Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Ezt betartom, de leginkább azért mert borzalmas íze van pl. a téli paradicsomnak. Vagy amikor görögdinnye van már kora tavasszal, az is milyen vacak.
De télen a déligyümölcsöket azért megveszem.
9.Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

A papírzsepiről, papírtörlőről és wc papírról nem tudok lemondani! :-)
A felsorolt elektromos gépek közül egyiket sem használjuk, de azért jócskán van, ami zümmög a háztartásunkban. Pl. "izzadhatna a padlás" a kenyérdagasztásnál, de inkább gépet használok ehhez.
10.Olvasd el a címkéket!Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Nem vagyok nagy címkeolvasó. A legtöbbnél úgyis sántít valami, mindig van kiskapu, amit kihasznál a gyártó. Idei esemény, hogy bolti tej allergiám lett (ezért is veszem egyenesen a tehéntől). Hiába nézem, hogy mit írnak rá, a papír szerint semelyikben sincs semmi, csak ultrapasztőrözik. Mégis megérzem még a vékony palacsintában is azt a minimális bolti tejet is. Valaki árulja már el, hogy miért? Ugyanez vonatkozik az összes bolti tejtermékre.
Bízom benne, hogy az, amit én készítek itthon, az valamivel jobb, mint a bolti, mindent elteszek, befőzök, amit szeretünk, ezért készítem pl a kenyeret is itthon, hogy ne csak a kenyérfelfújó adalékokat együk. Vagy mint fentebb írtam a porított félkész ételekről, gondolom csak emulgeáló szerek vannak benne. De az is igaz, hogy a legtöbb finomság a konyhámban, a boltban kapható hozzávalókból készül.
Ja, még itt szeretném a véleményemet leírni arról (és remélem nem bántok ezzel meg senkit), hogy rengetegen használnak zselésítő tasakos porokat a befőzéseikhez. Nagyon bio érzés, ha minden a kertből jön, amit elteszünk, de ha hozzácsapjuk azt a jó kis csomag e betűt, akkor majdnem ott vagyunk, mintha a boltban vettük volna.
A legfolyósabb málnadzsem is besűrűsödik pár nap vagy pár hét alatt, ha a tetejére csak celofánt teszünk. Ha eléri a kellő sűrűséget, akkor kaphatnak fém kupakot.

2 megjegyzés:

Marcsi írta...

Köszönöm a lehetőséget ennek a játéknak a kapcsán, de ha nem baj,ezt most szeretném kihagyni.

honfiviki írta...

Tudod, hogy milyen sok dolgot átvettem tőled, ebből az írásból?!
Nagyon köszönöm, mert bevált.