2009. július 25., szombat

Vadmalac pörkölt másképpen



Isteni finom lett a tegnapi vacsoránk. A közös főzöcske ötletét egy vadmalac combja és egy tál vargánya- és galambgomba adta. Szívesen bíztam az elkészítését ínyenc jóbarátunkra, mi pedig kuktáskodtunk mellette.
A receptet megpróbáltam ellesni, remélem mindenre jól emlékszem.

Az előkészítés során a combot leforráztam, hideg vízzel leöblítettem, és két centis kockákra vágtam.
Miközben zsírban megdinsztelt hagymán pirult a hús, közben egy másik edényben egy pohárnyi jó kékfrankos borban Tamás felfőzött egy adag boróka bogyót, és beledobott pár levél babért.
Egy serpenyőben kockára vágott szalonnát pörcösre pirított, és miután jó ropogós lett, kivette a zsírból.
A szalonna zsírjában kockára vágott zöldpaprikát pirított, aztán belerakott hámozott, kockázott paradicsomot, és a végén pirospaprikával szórta meg.
Eközben a hús a pörkölt alapon levet engedett, sőt el is főtte a leve egy részét. Beleöntötte a vörösboros borókabogyót, a zsírban pirult lecsós alapot, ízesítette egy kevés mustárral, néhány kanál áfonya lekvárral, majorannával, borssal, sóval.
Így főtt a vadmalac nagyjából két órán keresztül, közben a levét a vörösborral pótolta.
Amikor már puha volt a hús, belerakta a kockára vágott galambgombát és vargányát, frissen szedett kakukkfüvet, és épp csak pár percig főzte együtt még.

A félretett szalonnapörc a főzés alatt folyamatosan fogyatkozott, de azért jutott a végén a pörköltbe is. :-)

A köret "egy tál dödölle" volt, ami úgy készült, hogy a felaprított burgonyát sós vízben puhára főztük, a főzőlevében összetörtük, és liszttel összekeverve megpirítottuk. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggattunk belőle egy zsírral kikent tepsibe.
Hagymát zsírban aranysárgára pirítottunk, ezzel locsoltuk meg a burgonyagaluskákat és sütőben pirítottuk meg egy kicsit.

Nem kimondottan könnyű, nyáresti vacsora, de nekünk nagyon jólesett. Köszi Tomi!

Nincsenek megjegyzések: