2009. július 19., vasárnap

Somló-hegyi bortúra



A hétvégét Somlón töltöttük a barátainkkal.

Az elmúlt évek "miniszünidőivel" (Bridget Jones) összehasonlítva elmondhatom, hogy az elmúlt évek legjobb kirándulása volt.

A hegyet még nem érte el a felkapottabb borvidékekre jellemző gőg, a borászok családias szívélyességgel beszélgetnek a betérő vendégekkel. Egy kis közösség, ahol mindenki ismeri és elismeri egymást.
A táj legtöbb helyen mentes az aszfaltos utaktól, egy jó sétával a legtöbb pince elérhető.

Épp ottlétünkkor tartották az első Somló Hangja fesztivált http://www.somlohangja.hu/, ahol már a második hegyen töltött napunkon régi ismerősként köszöntek nekünk a díjnyertes borokat előállító borpincék képviselői.
Ez a fesztivál merőben különbözött a már unalomig ismert kiállításoktól és vásározóktól. Igazi kézműves lekvárokat, mézeket, borokat, szörpöket, kecskesajtokat kóstoltunk, és nem volt baj, ha tényleg csak kóstoltunk.

Sajnos az előre megjósolt vihar is a fesztiválon ért minket, de a rendezők munkájának köszönhetően senki nem sérült meg, pedig a környéken súlyos károkat okozott az időjárás.
A kézműves pékek és néhány borosgazda jóvoltából a menedékhelyen is jól voltunk tartva.

Szívből kívánom a helyi borászoknak, hogy a jég által összevert szőlő gyorsan regenerálódjon, kiemelkedő termést hozzon, hogy jövőre újra megkóstolhassuk a belőle készült borokat.

2 megjegyzés:

Cila Zzy írta...

Szia! Hát, ez nagyon tetszik... Nem vagy te a rokonom?
Apukám Somló-hegyi szőlő tuljdonos... Az előbb Szekszárd, most pedig a Somló. Ha még Leperden is jártál, akkor lehidalok...

Nóra írta...

Lélekben biztos azok vagyunk. :-) Előszeretettel járjuk a borvidékeket, ezért voltunk Szekszárdon és Somlón is. Somlóra készülünk menni pár hónapon belül, kiváncsi lennék, hol keressük apukádat?
Leperd? Azt a helyet sajnos nem ismerem. :-)