2009. július 7., kedd

Sárgabarack lekvár



Megint áll a varrás. :-)

Tegnap és ma is lekvárt főztem, mert amit kapok barackot a szomszédoktól, reggelre már barnul, nem tudjuk elég gyorsan enni.

No, azért nem bánom, a lekvárt esszük egész télen süteménybe, reggeli kalácsra.
Az én receptem a Nagymamámtól való:
1 kg kimagozott, felezett barack (hámozatlanul)
35-45 dkg kristálycukor (érettségtől függően több vagy kevesebb)
1 teáskanál citromsav
Egy éjszakára lecukrozva, citromsavval meghintve állni hagyom a gyümölcsöt, reggel alágyújtok és addig főzöm, amíg el nem forr a habja (kb. 45 perc).
Elzárom a gázt, belekeverek egy csipetnyi nátrium-benzoátot, gyorsan üvegekbe kanalazom, vizes celofánnal lefedem, és mehet a dunyhák közé egy napra.
A celofánon keresztül a lekvár még párolog, ezért az üvegeket heteken-, hónapokon át figyelem, amikor megfelelőnek látom a sűrűségét, akkor teszek rá fém fedőt.

Nincsenek megjegyzések: