2011. szeptember 2., péntek

Spencer kabát

A spencer kabát szűkre szabott és rövid, nagyjából derékig ér. Spencer grófról kapta a nevét, aki először cserélte le a szokásos meleg nagykabátot egy kényelmesebb, használhatóbb rövid kabátra.A Burda Magazin 2008/08 számában találtam, és nagyon megfogott a szabásminta sokszínűsége. A legmeglepőbb a háta és az eleje közötti kontraszt; az elején a hangsúlyos tűzések, zsebfedők, dupla gombolás inkább a katonás stílus jegyei. A hátára szabott, húzott derékrész viszont rendkívül nőies, meghökkentő fricska a tervezőtől.
Az újság a mintában rejlő lovagló stílust hangsúlyozta. Szerintem hordozza a western stílus jegyeit is, ugyanakkor komolyan emlékeztet a XIX. századi női kabátokra is: a háta seszli (formára szabott derékrész) helyet kínál akár egy abroncsos vagy turnürös szoknya derekának is.A bélés, akár a lágyan folyó étcsokoládé...
A 2008-as szabásmintaív használata felüdülést jelentett az újabbak után. Gondolom a szokásos, sajnálatos pénzügyi helyzet következménye, hogy a korábbi két, óriási ívből mostanság már csak egyetlen papírra zsúfolódik az összes rajz. A nyomtatás minősége is hagy némi kívánnivalót, így az itt-ott elmosódott, egymásra halmozott szabásminták kivétele komoly koncentrációt igényel.
A tavalyi "Hét mesterlövész" nadrágomhoz készült.

6 megjegyzés:

Erika írta...

Nekem annyira tetszenek ezek a kétsoros gombolású kabátok, blézerek... De sajnos nekem nem állnak jól. Nagyon szélesít.:((

Tetszik a fazonja a színe, tűzések rajta. Nagyon jó!!!

Nóra írta...

Köszi Erika.
Sajnos igen, szerintem még a babát is erősíti a dupla gombsor. :-)

Szemi írta...

Nagyon szép, igazán aprólékos a kidolgozása. :)

Sewingadicta írta...

My God! This jacket is incredibly beautiful! it has everything that I can look at this piece ... it stole my heart ...

Nóra írta...

Köszi Szemi!
Thanks Rosy. :-)

Tia Dia írta...

This jacket is so beautiful! I love all the details! I WISH I could get my hands on the August 2008 Burda so I could make it up for myself. WOW!