2011. július 26., kedd

Hajóskapitány kabátja

Őszintén szólva, imádom. Úgy sikerült, ahogy elképzeltem. A szabásminta tetszett meg nagyon a Burda Magazin 05/2011 számában.
Aztán elgondolkodtam, hogy jó, de mégis, milyen színben készíteném el. Ha már ennyire hozza a hajóskapitányi stílust (vagy csak én látom bele?), akkor legyen színben harmonizáló a tengerész ruhatárammal. Sötétkék kabátnak megfelel a Féraud kabát, a fehér kabát ötletétől idegenkedem, végül jött az gondolat, hogy mi lenne, ha piros lenne? Elsőre kicsit riasztónak tűnt, még a magam számára is, de aztán mégis egyre jobban beleszerettem a z ötletbe. Amikor a nővéremnek először megmutattam a kiválasztott anyagot, komolyan mondom, elborzadt. :-) Próbált jobb belátásra bírni, kétszer is visszatettem a polcra, aztán mégsem hagytam magam. Ezt kerestem! Látom benne, amit Ő még nem.
A csodaszép, címeres gombokat (vajon stilizált vagy valós címer?) pedig előbb találtam meg, mint a méterárut. Tudtam, hogy ez lesz a hozzávaló, de mégsem mertem megvenni. Talán babonából, talán ésszerűségből, de kivártam előbb a piros anyagot. A végeredmény pedig, azt hiszem, a nővéremnek is tetszik.A magazin fotója alapján arra következtetek, hogy a varroda nem látta meg a lerajzolt modellben a tervezők fantáziáját. Egyetlen, rosszul látható, részletek nélküli fotócska, igazán szegényes, pedig a kabát rajza gazdag a kifinomult részletekben, a kissé nehezített varrásmegoldásokban és a lehetőségekben. Annyira tetszik, hogy őszre, télre is el tudom képzelni, téliesebb anyagból, lazább szövéssel, vagy akár kordbársonyból.
Viseltem már a sötétkék capri-nadrággal és a fehér tengerésztiszti nadrággal is.
Még egy pár sort írnék a részletekről:
A varrás-szélességeket mindenhol ferdepánttal szegtem el. Vannak belső- és külső varratok. Ez utóbbiak a szokatlanabbak. Pl. a mandzsetta felett és az ujjabevarrásnál: a varrásszélességeket kívül fogjuk össze és kívül szegjük el ferdepánttal. Érdekes, ugye?A belső varratokat, a múltkori vörös rózsás blúz maradékával fedtem be.A gallér, a kihajtó és az aljavonal is egy végtelenített pánttal van elszegve. Nem mondom, hogy nehéz volt megvarrni, vagy bonyolult a minta, de sokszor megböktem az ujjam, annyira vastagok voltak már a rétegek. A szegőpánt rétegei, a közéfogott, sokszor dupla vastag, közbéléssel megerősített részek. Használtam bőszen a 45 fokos lecsipkedést, amiről korábban már írtam, hogy könnyítsek a helyzeten. És persze, szükséges volt a sok vasalás, a varrások alapos „ledöngölése”.Jó munka volt, szerettem, megszállottként csináltam.

17 megjegyzés:

Marcsi írta...

Fantasztikus munka! Mivel szeretem ezt a színt, csak megerősíteni tudlak benne, hogy igazán jó választás volt.
Azt gondolom, hogy bársony anyagból megvarrni sokkal nehezebb lenne az anyagvastagságok miatt.

Bea írta...

Ez aztán a profi munka, nagyon szép lett, gratulálok!
Szerintem most már a nővéred is inkább "irigykedhet"(jó értelemben, persze!).

Nóra írta...

Köszönöm szépen! :-)

Igen, Marcsi, valószínűleg a kordot tényleg képtelenség lenne saját anyagával elszegni.
Talán inkább egy laza szövésű anyag, vagy eltérő anyagból készült ferdepánt a megoldás.

Kathy írta...

Ez egy csodalatosan preciz munka! Igazan jo fazon, es a szin is remekul megy hozza. Nem csoda hogy noverednek is tetszik mostmar. :))

Millie írta...

Fantasztikus lett! Én is nézegettem ezt, de nem tudok ilyen jól varrni :-(

Nóra írta...

Köszi Kathy!

Millie, köszönöm Neked is, de hidd el, ehhez nem is "jól" kell tudni varrni, mint inkább türelmesen. Mire az a sok varrásszél eldolgozásra kerül...

zazálea írta...

hát tudod...! lélegzetelállító

Névtelen írta...

Most olvasom a friss augusztusi Burdát, és további két különböző katonatiszti kabát van benne, hasonló napóleoni stílusban. Ezek szerint ez nagyon trend lesz ősszel, vive Napoléon! :)
(A gombárusok meg örülhetnek, rengeteg gomb kell hozzájuk.)

Nóra írta...

Köszönöm Zazálea, egészen meghatódom a kedvességetektől.

Kedves "Névtelen", igen, már én is láttam, oda is vagyok azokért a kabátokért. Meg az egész augusztusi számért. Puha, meleg kelmék, csinos harisnyák...
A kedvedért még egy Napoleon fotót is csatolok a bejegyzéshez, valóban hasonló stílus.
A gomb... hát igen. Remélem, az üzletek is felkészülnek erre a trendre.

Peggy's Closet írta...

This jacket is adorable! ~ Peggy
http://peggyscloset.blogspot.com/

Marie-Noëlle írta...

Wow this jacket is awesome. You did an amazing work. Congratulation.

Sewingadicta írta...

Wow! Wow! Wow! Oh my God!! That jacket is my dream come true! I love everything on it, the front flap, buttons, martial look, color, everything! I did not heed it when I watched this Burda magazine but now it's on my wish list ... Thanks for "open me" eyes!

Nóra írta...

Thanx, thanx, thanx. :-) You are very lovely.

Sylph írta...

Ez nagyon szuper lett!!!! Nagyon tetszik! És a részletek.... nem vagy semmi! ;)

Unknown írta...

Hát Nóri én is csak most találtam a blogodra, de apám le a kalappal előtted!
Jajjjdenyagyonszeretnék én így varrni mint te!!! Én csak magamtól tanultam sajnos és ez sok X meg is látszik. De bírnám ha tudnék magamnak ruhákat varrni!!! Sárgulok ám rendesen! :)
Jah és imádom, hogy megosztod velünk a részleteket! Ez nekem naggyon jól jön! Azt hiszem hosszan időzők ezután nálad! :D

Nóra írta...

Sylph, Dius, köszönöm szépen!

Dius, örömmel üdvözöllek! Gyere máskor is! Megtanulni varrni könnyen lehet, csak minél több gyakorlás kell hozzá. A koszorúslányruhák azért sokat elárulnak a tudásodról. :-)

Unknown írta...

Lelkesedésben nincs hiány! :) De az ilyen közeli képek az én ruháimnál még nem előnyösek! :) De a fodros ing nagyon bejön majd egyszer neki futok. Addig is láss el minket információval! Hagy tanuljak! :)))