2011. július 29., péntek

Ferdepánt (bias binding)

.
Kezdjük az elején: mi is az a ferdepánt? Nos, lehetőleg minél hosszabb, ferde szálirányban kivágott szalag. Szerepe az íves, sarkos szélek eldolgozásában van. Egyenes szalagot bármire varrhatunk, ami egyenes. De ha már ívelt a varrás, akkor ferde szálirányú szalagra van szükségünk, hogy követhessük a ruhadarab ívét.
A hajóskapitány kabátjához irdatlan mennyiségű ferdepántra volt szükségem, kívül és belül egyaránt. Vehettem (vagy inkább csak kereshettem) volna készen az üzletekben, de a külső szegésekhez biztos, hogy a kabát saját anyagából volt szükséges kiszabnom ezeket. Aztán annyira belejöttem a ferdepánt vágásba, hogy örömmel láttam neki - az itthon fellelhető maradékokból - a belső szegélyek elkészítésének is.
Először ezen a weblapon találtam eligazítást. A második varrat készítése egy kis fejtörést okozott ugyan, de hamar rátaláltam a „hogyan”-ra. Segítségül én is készítettem néhány fotót, segítve a Ti munkátokat. Remélem, kedvet kaptok hozzá és bátran használjátok majd ezt a megoldást.
Bevallom, hogy korábban úgy próbáltam minél hosszabb pántot készíteni, hogy kiterítettem a 150 cm széles anyagomat, és 45 fokban, jó hosszú csíkokat vágtam.
Ezzel az újonnan fellelt (vagy csak számomra új?) módszerrel azonban, akár egy 40X40cm-es anyagmaradékból is több, mint 3 méter, végtelenített szalag gyártható. Próbáljátok ki, szerintem nagyon élvezetes. Az már csak hab a tortán, hogy kaptam egy "ferdepánt készítő" eszközt is, amivel villámgyorsan le is vasalhatom a pánt két szélét, precízen, egyenletes szélességben.

Először is kivágunk egy egyforma oldalú négyzetet (pl. 40X40 cm), amit az átlója mentén kettévágunk. A két háromszög egyenes szálirányú oldalát, színt-színnel szemben összefektetjük és összevarrjuk (a fotón a csíkozás segít a megértésben), végül a varrást levasaljuk.Ezután a ferde szálirányú oldalával párhuzamosan (ahol az anyag nyúlik, ha húzzuk) bejelöljük a kb 4 centi széles csíkokat, vonalzó és kréta segítségével.
Ha ez kész, a csíkokra figyelve összeillesztjük a szabadon maradt oldalát. Itt kell egy kicsit jobban figyelni, de ha figyeljük a saját krétarajzunkat, akkor látjuk, hogy hol kell illesztenünk. Akkor csináltuk jól a csíkok passzítását, ha egy csíkkal eltolódik az illesztés. Hiszen, nem összeilleszthető karikákat kell kapnunk, hanem egy egy rétegben felvágható spirált. Gombostűvel rögzítsük és gyorsan varrjuk össze. Természetesen utána vasaljuk ismét szét a varrásszélességet.Már csak az ollóra van szükségünk, vághatjuk körbe-körbe a szalagot. Több, mint 3 méter lesz belőle (ez persze függ az eredeti négyzet méretétől és a szalagok szélességétől).
És most néhány kép a felhasználhatóságáról, a nemrégiben készült bazsarózsás kabátról.

8 megjegyzés:

Bea írta...

Köszönöm ezt a bejegyzést! Én is mindig úgy szabtam a ferdepántokat, ahogy Te is, nem is szerettem igazán és eléggé "anyagpazarlós" dolognak tartottam.
De így már más! Ilyen eszközöm van nekem is pont, mint a Tiéd, úgyhogy jöhet a kilométerszámra gyártott ferdepánt.

Más: tegnap megsütöttem a "viharosBalaton" sütidet, ma töltöttem meg (őszibarack és fekete szeder), még csak leszéleztem, de isteni! Köszönjük:))

Nóra írta...

Jaj de örülök, tényleg azt hittem, hogy én vagyok az utolsó, aki még nem ismerte ezt a módszert. Tényleg szórakoztató munka ezt csinálni.


Tényleg megsütötted? Örülök, hogy jól sikerült! Köszi, hogy megírtad!

Erika írta...

Tényleg ez a legegyszerűbb és a legtakarékosabb művelet a ferdepánt készítésre, csak nekem az a problémám ezzel, hogy szétvágás után könnyen bomlik a varrás. De ha mindjárt felhasználjuk akkor kisebb az esély erre.
Nagyon sokszor alkalmazom még én is a régi módszert, hogy kiterítem az anyagot, majd vágólap, körkés és vonalzó segítségével felvagdosom az anyagot.

Ez a ferdepánt készítő eszköz, pedig nagyon nagy segítség!!!

katha írta...

ismét köszönettel tartozom neked! inspirálnak a munkáid és öröm, hogy van valaki aki úgy írja le a lépéseket, hogy ilyen butus kezdők is megértsék! hálás vagyok neked! :)

zazálea írta...

na,ez az első bejegyzés,amit hátradőlve olvashattam, ez ugyanis PW körökben rettenetes régen ismert technika, én vagy 15 éve így csinálom (jelzem,utálom csinálni),szeretnék már lassan több ilyen hátradőlőset,hogy én is a klubhoz tartozhassam.:o)))))

(mint Makó Jeruzsálemtől, tudod)

Nóra írta...

Vagy azt hiszem, inkább nekem kell felzárkóznom a pw körhöz.

Sewingadicta írta...

Great tutorial ... long time that I saw this (I do not know where it was) but I had completely forgotten, thank you very much to refresh the memory. Really it is a great method!

Kisvic írta...

Szuperjó leírás, köszönöm!!!!
Ilyen kütyüt hol lehet beszerezni?