2011. január 15., szombat

VKF Csörege fánk - Nagymama receptje


Sosem jelentkeztem még "Vigyázz Kész Főzz!" játékra, hiszen nem vagyok gasztroblogger. Most kivételesen azért, mert tegnap este épp megbeszéltem a Nagymamámmal, hogyan készíti a forgács, csöröge vagy nálunk csörege névre hallgató farsangi fánkot (ezt szeretnék vinni ajándékba a mai – disznótoros – ebéd meghívásra).
Szóval ott tartottam, hogy miután megbeszéltük mit-hogyan, rábukkantam az új VKF akcióra TücsökBogárnál. Nahát,hogy pont a farsangi sütemény a téma?! Nálunk ugyan nem készül öntet a ropogós csörege mellé, a játék kedvéért készítettem egy vaníliás-fahéjas mártogatót, hiszen ez hasonlít leginkább a süteményt beborító „porhóra”.

Lássuk a receptet:
6 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál rum
pici só
1 dl víz
30 dkg liszt, finom és rétesliszt vegyesen

A liszt kivételével mindent összekeverek , majd kézzel lassan hozzáadagolom a lisztkeveréket. Addig dolgozom, amíg egy jól gyúrható, nyújtható tésztát kapok. Ha szükséges, további víz vagy liszt hozzáadható.
A tésztát késfok vékonyságúra nyújtom és derelyevágóval 15-20 cm hosszú, ujjnyi széles szalagokat vágok. Serpenyőben bő olajat melegítek. Ne legyen túl forró, de ne is ázzon benne a tészta.
Az ujjaimra tekergetem a szalagokat, tekerés közben meg-megcsavarva azokat. Ne legyen túl szoros a tekerés, hadd nyíljon ki egy kicsit, érje az olaj mindenhol. A szalagok végét tojásfehérjével ragasztom össze, de óvatosan az olajba helyezve nem nyílik szét sütés közben. Vigyázni kell, nagyon gyorsan megsül!
Amint elkészült a teljes mennyiség (ez a tál púpozva volt, de nem sikerült elég gyorsan fotóznom), vaníliás cukorral elkevert porcukorba hempergettem a tekercseket.

Nagyi szerint előző nap is elkészíthető, napokig ilyen ropogós marad, bár még sosem tudtuk kitapasztalni meddig áll el.

Mártogató:
2 dl tej
1 rúd vanília
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál keményítő
1 dl víz

Felforraltam a tejet, belefőzve a kikapargatott vaníliát és fahéjat. Forrás után tettem bele a cukrot és végül a vízben feloldott keményítőt. Pillanatok alatt besűrösödik.

7 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Ez gyönyörű!
Szerintem én is megcsinálom!
Köszönöm!

Monaline írta...

De érdekes!Mi másmilyen formában csináljuk ezt a fajta fánkot(masniszerű),de így még jobban néz ki.Mintha rózsa lenne.Biztosan nagyon finom is.Sok sikert a játékhoz!:)

Marcsi írta...

Nagyon jól ismerem ezt az ízt, hiszen a nagymamám gyerekkorunkban sokszor készítette ezt a finomságot. Egyszer sem sütöttem még ilyet, de most megpróbálom. Köszi!

Muffin...♥ írta...

fantasztikusan nézki ez a csöröge fánk,...gyönyörű rózsa formája van.

Bea írta...

Nagyon gusztusosan néz ki ez a rózsaforma. Nálunk is inkább masni formában szokták készíteni (én nem, a család inkább a szalagos fánkot szereti...már amikor szalagos:)))

Nóra írta...

Köszi Nektek!
Most először készítettem, és Nagymamám receptje szerint ilyen rózsás-tekercses.
Korábban - többször is - olyan formában láttam, hogy rombuszra vágva, a közepébe két hasíték, amin keresztül áthúzzák a két csücskét.

Szemi írta...

Imádom a csöregét, és ez nagyon jól néz ki!
Ilyen formágban még nem is láttam kisütve, el is viszem az ötletet, ha megengeded! :)