2011. január 28., péntek

KOOS Couture

Koos Van Den Akker 1939-ben született Hollandiában, Hágában. Önállóan tanult meg varrni egy egyszerű, régi varrógépen. Az első kreációja egy fehér lepedőből készült ruha volt, a nővére számára. Olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy már 15 évesen megkezdhette felsőfokú művészeti tanulmányait az egyetemen. A tanulmányai után, két éven át sorkatonai szolgálatot látott el, de ez idő alattt is a tisztfeleségek és lányaik számára készített ruhákat egy alagsori műhelyben.
A katonaság után Párizsba ment tapasztalatot szerezni, ahol – tehetségének köszönhetően - 1963-tól Dior mellett is dolgozhatott. Az ott eltöltött három év után próbált újra szerencsét hazájában, Hollandiában, de úgy tűnt, a holland nők még nem nyitottak a sztárok eleganciájára. Elindult hát az Egyesült Államokba, ahol egy hotelszobában kezdett el varrogatni, alig némi készpénzzel a zsebében.

A 70-es évek közepére már felkapott tervező lett, New Yorkban, a legjobb helyeken nyitotta meg üzleteit. Az igazi áttörést azonban a Bill Cosby Show hozta meg számára. A 80-as évek elején a jól ismert műsorvezetőnek annyira megtetszettek Koos által tervezett és készített pulóverek, hogy rendszeresen viselte ezeket. A műsor nagy nyilvánosságának köszönhető, hogy a Bill Cosby Pulóverek fogalommá váltak. Jelenleg is keresettek ezek a darabok a gyűjtők számára, pl. az interneten, de vigyázat, sok a hamisítvány! Végezetül néhány ismert név az ügyfelei közül: Brooke Shields, Stevie Wonder, Isabella Rosselini, Glenn Close és a kosárlabda géniusz Magic Johnson.



Források elsősorban innen. Érdemes bekukkantani a divatház facebook oldalára is, remek videókat lehet látni a divatház vezetőjéről munka közben!

9 megjegyzés:

honfiviki írta...

Ez érdekes volt. Sok ilyen bemutatót még! :)

Kathy írta...

Kossz a tortenetet! :)
Egy elokelo (Nordstrom) bevasarlo koszpontban, volt egy ilyen uzlet, ahol az O pulovereit arultak. A kirakat elott mindig sokan nezelodtek, persze en is koztuk voltam! :)))

Nóra írta...

Köszi Viki, van még a tarsolyomban hasonló. :-)

Kathy, kiváncsi voltam, mit szólsz hozzá, hiszen Te egy városban vagy vele. :-) Biztos többet hallottatok róla, mint mi.

Bea írta...

Klassz bemutató írás volt ez is.
Csak nem inspirált valami klassz alkotásra ez is, mint az előző divatház bemutató:)?

Kathy írta...

Beaval egyforma a gondolkodas menetunk! :))
Tehat! MI fog keszulni ezekutan? :)))

Nóra írta...

Bizony jól sejtitek, készül valami hasonló... :-)

Erika írta...

Micsoda előszó! Jó volt olvasni!

Ezek szerint már a szabásminta is elkészült? Én is kíváncsian várom a legújabb alkotásodat!!

Erika írta...

Szia Nóra,
nézzél be hozzám, van a számodra egy meglepetésem!!

Bea írta...

Szia, kukkants be hozzám, van számodra valami...