Ez a süti is érdemes a fentiekre, mert feldobja a farsangi fánkszezont egy új ízzel, egy újfajta fánkkal. Gyűjtőknek kifejezetten ajánlom! Eredeti német, sőt egyértelműen kölni édesség.
Az egyik ilyen híres, belvárosi sörház - a Kölsche Boor - a karneváli időszakban (ami Kölnben valóban hetekig tartó ünneplést jelent) kínálta a vendégeinek ezt az olajban sült süteményt a sör mellé és híresült el annyira, hogy már otthon is sütik a helyi háziasszonyok. Pont úgy, ahogy mi a szalagos vagy csörege fánkot.
A kölsch a helyi nyelvjárást is jelenti (nem csak a sört), és ezen a nyelven Muuzemändelcher a német Mutzenmandeln.
4 személy jóllakására:
60 g vaj vagy margarin
100 g cukor
4 tojás
2 evőkanál rum
500 g finomliszt
125 g darált mandula
fél csomag sütőpor
olaj a sütéshez
porcukor és vaníliás cukor a hempergetéshez
A hozzávalókat a leírt sorrendben összekeverjük. A vajat a cukorral, tojással igyekezzünk habosra mixelni, majd óvatosabban belekeverni a rumot és a száraz hozzávalókat. Sűrű tésztát kapunk, amit fél órára félreteszünk pihenni.
A pihenő után ujjnyi vastagra nyújtjuk (egy kevés liszttel segítve a munkát) és apró háromszögeket (könnycsepp vagy mandula formákat) vágunk. Kapható speciális kiszúró forma is, de ennek híján kb 4-5 centis tésztacsíkot szabtam, abból vágtam ki a háromszögeket, viszonylag pillanatok alatt. A közben már felhevített olajba dobáljuk, részletekben, hogy legyen helye átpirulni, megfordulni, átsülni. Épp ezért nem is kell nagyon-nagyon forró olaj, csak amolyan fánksütős hőmérsékletű. Papírtörlőre szedjük és pár pillanat múlva már forgathatjuk is az egérkéket egy előre odakészített, vaníliás cukorral elkevert porcukros tányérba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése