2016. január 24., vasárnap

Mutzenmandeln - Mandulacseppek vagy mandula egérkék


Ritkán osztok meg mostanában recepteket, ha igen, akkor azt csakis az újszerűsége, klasszikussága, eredetisége miatt.
Ez a süti is érdemes a fentiekre, mert feldobja a farsangi fánkszezont egy új ízzel, egy újfajta fánkkal. Gyűjtőknek kifejezetten ajánlom! Eredeti német, sőt egyértelműen kölni édesség.


Köln - ahogy egész Németország - híres a sörkészítésről, és ha még nem hallottátok volna, a kölni sörfőzdék nem sört kínálnak, hanem kölscht. Ez egy olyan világos sör, amit 2 decis pohárkákban mérnek (ez a köbes), hogy mindig friss legyen a habja, és ha nem teszed a kiürült pohár tetejére elég gyorsan a söralátétet, akkor már cseréli is a pincér egy újabb teli pohárra. Kölschnek csak akkor hívhatják a habos frissítőt, ha a sörfőzde ablakából látszik a kölni Dóm.Az egyik ilyen híres, belvárosi sörház - a Kölsche Boor -  a karneváli időszakban (ami Kölnben valóban hetekig tartó ünneplést jelent) kínálta a vendégeinek ezt az olajban sült süteményt a sör mellé és híresült el annyira, hogy már otthon is sütik a helyi háziasszonyok. Pont úgy, ahogy mi a szalagos vagy csörege fánkot.
A kölsch a helyi nyelvjárást is jelenti (nem csak a sört), és ezen a nyelven Muuzemändelcher a német Mutzenmandeln.

4 személy jóllakására:

60 g vaj vagy margarin
100 g cukor
4 tojás
2 evőkanál rum
500 g finomliszt
125 g darált mandula
fél csomag sütőpor

olaj a sütéshez
porcukor és vaníliás cukor a hempergetéshez

A hozzávalókat a leírt sorrendben összekeverjük. A vajat a cukorral, tojással igyekezzünk habosra mixelni, majd óvatosabban belekeverni a rumot és a száraz hozzávalókat. Sűrű tésztát kapunk, amit fél órára félreteszünk pihenni.
A pihenő után ujjnyi vastagra nyújtjuk (egy kevés liszttel segítve a munkát) és apró háromszögeket (könnycsepp vagy mandula formákat) vágunk. Kapható speciális kiszúró forma is, de ennek híján kb 4-5 centis tésztacsíkot szabtam, abból vágtam ki a háromszögeket, viszonylag pillanatok alatt. A közben már felhevített olajba dobáljuk, részletekben, hogy legyen helye átpirulni, megfordulni, átsülni. Épp ezért nem is kell nagyon-nagyon forró olaj, csak amolyan fánksütős hőmérsékletű. Papírtörlőre szedjük és pár pillanat múlva már forgathatjuk is az egérkéket egy előre odakészített, vaníliás cukorral elkevert porcukros tányérba.Egy finom sört és jó mulatást mellé!

Nincsenek megjegyzések: