2015. május 11., hétfő

van Gogh nyomábanVincent van Gogh (holland, tehát hollandul ejtve valahogy így: Vinszent fan Hoh) 1853. március 30-án, dél Hollandiában született, Zundertben. Többször végigolvasva az életrajzát, az a fajta, a helyét nehezen találó ifjú lehetett, akinek a munka nem jött be (bár 16 évesen elkezdte), de festőművészként meg nehezen viselte, hogy a testvére tartja el.
Élt Hágában, Antwerpenben, Párizsban, Provence-ban, festőiskolákba járt, tanult (egy időben még teológiát is), festett, néha egy picit dolgozott is.
30 éves korában visszaköltözött Hollandiába, Nuenenbe, ahol közben a szülei is megtelepedtek. Két évet töltött itt, közben összejött a szomszéd fogadósné lányával, de ennek csúnya vége lett, a kislány öngyilkosságot követett el. Vincentet szégyenükben kitagadta a családja (szülei és testvérei), szóval újra kereket oldott és meg sem állt Párizsig, ahol legidősebb testvéröccse, Theo megértéssel fogadta. Egész életében csak ő jelentette Vincent számára a családot, az apja pl. úgy halt meg, hogy szóba sem álltak már egymással. Theo tartotta el akkor is, mikor már saját családot alapított, ő mutatta be neki (egy galériában dolgozva) Monet-t, az impresszionista festészetet, amit egy darabig van Gogh gyakorolt is, de aztán úgy döntött, inkább saját stílusát építi. Barátja lett Toulouse-Lautrec és Gauguin. Ez utóbbival egy pár hónapig együtt is éltek a francia Arles-ben, de annak is egy hangos veszekedés lett a vége, Vincent addig hadonászott egy borotvával, míg barátja elmenekült, Vincent meg levágta a saját fülcimpáját (állítólag direkt).
Ekkortájt 36 éves volt, és az elkövetkező nagyjából fél évet szanatóriumok és a szabadlét váltogatásával élte. Valahányszor azt hitték orvosai, hogy jobban van, mindig jött egy újabb idegroham.
Élete utolsó napján - állítólag -, egy szemésznél járt, aki megállapította, hogy az akkor még gyógyíthatatlan zöldhályogja van, hamarosan el fogja veszíteni a látását. Hogy tényleg emiatt (vagy ez csak feltételezés), de még aznap szíven lőtte magát. Két nappal később, Theo karjaiban, 1890. július 29-én halt meg, 37 éves volt.

van Gogh levágott füllel
Nagyon aktív művész volt, némely időszakában napi több képet is festett, így az öröksége 850 festmény és kb ugyanennyi grafika. Ennek nagy részét idő közben elajándékozta (pl tartozás fejében), vagy az akkori galériája kidobálta. 30 évvel később a németek jöttek rá, hogy nagyon tehetséges volt, kiállításokat rendeztek Hamburgtól Berlinig.
Nuenenben 1932-ben emeltek neki emléket, ahol az átadáson Elisabeth húga is részt vett, annak ellenére, hogy életében nem állt szóba bátyjával.


Az Eindhoven melletti Nuenen város, nem hagyja veszni a történelmi lehetőséget, turistaforgalmat kreál belőle. Létrehozták a Van Gogh Village kiránduló útvonalat, bemutatva azokat a helyszíneket, amiket Vincent lefestett az itt töltött évei alatt.

A kirándulás első pontja a festő életét bemutató múzeum.
A ház a képen nagyon hasonlít ahhoz, amit Vincent lefestett, és az eredeti is nagyjából itt állt.
A helyi kápolna sekrestyése lakta.
"Kápolna Nuenenben" 1884-ben és most.
Vincent édasapja volt a prédikátor, édesanyja pedig eltörte a lábát és nem tudott misére járni. Neki készült a kép.
St Clemens templom 1883-ban van Gogh rajzán és most.
Az egyik leghíresebb kép: "Krumplievők"
Pontosan itt állt az a ház, ahol a De Groot parasztcsalád lakott (fenti kép).
Vincent napokig járt hozzájuk beszélgetni és megörökíteni őket, pl vacsora közben.

Itt állt egykor Pieter Dekkers takácsmester háza.
A szövőszék és a szövés lenyűgözte Vincentet, nagyon sok képen örökíti meg.
A város környéki táj is inspirálta a festőt. Számos grafikán és festményen köszön vissza."Nyárfás út Broekdijkben", akkor még egyenesen, most egy kanyarral, 
de az épület és a kis csatorna hídja most is ott van, ahol a festményen.
Ez a Roosdonck szélmalom, ami sok grafikán és festményen jelenik meg.
Nem feltétlenül mint portré, sokszor csak a dolgozó, arató parasztok hátterében.ma lisztet is őrölnek benne,
bár hagyományosan a víz szivattyúzása a holland malmok feladata
Len és damaszt műhely működött itt egykoron. Vincent balsorsú szerelmének bátyja működtette.
A szülői ház Nuenenben akkor és most.

a "Margó-affér" helyszíne: a szülőkével szomszédos ház, ahol a szerelme öngyilkos lett
van Gogh a parkban
Egy újabb Clemens templom, ami szerepel Vincent egyik grafikáján is.
A másik érdekessége, hogy balra állt tőle az a ház, amiben egy kis stúdiót bérelt a festő, ott születtek a leghíresebb helyi képei.
 Opwetten vízimalom van Gogh képén és most.

 Coll vízimalom

És a végén egy érdekességet is mutatok. Biztos ismerős ez a van Gogh festmény: 


Idén emlékezünk Vincent van Gogh halálának 125. évfordulójára. Nuenen városa azzal az ötlettel állt elő, hogy egy új bicikliutat építenek az évfordulóra, de nem akárhogyan, megihletve a fenti képpel.

A nappal készült fotókon még nem látszik semmi különös (ha nem keressük).
Szürkületkor már lehet gyanakodni.

és ilyen, amikor besötétedik
A járda hagyományos betonjába fluoreszkáló, tehát a világossággal feltöltődő kavicsokat "gereblyéztek", amik este sejtelmesen, zöldesen világítanak. Az oldalkorlátba épített lila fényű izzókkal teszik még látványosabbá.
Közel 1 km bicikliút Eindhoven és Nuenen között, zseniális ötlettel, a Csillagos éjszaka által megihletve. Fantasztikus, ugye?

A bemutatott van Gogh helyszínek két turista útvonalat töltenek meg, egy 5 kilométeres sétautat és egy 36 km-es kerékpár útvonalat (bicikli bérelhető).

Nincsenek megjegyzések: