2014. szeptember 22., hétfő

OktoberfestSokakban támad ellenérzés a „Nyugatról” érkező hóbortok láttán, hívhatjuk majmolásnak, amerikanizálódásnak vagy egyszerűen csak egy újabb lehúzási lehetőségnek (ismét költekezhetünk valami mondvacsinált indok alapján), lásd Valentin nap és társai. Az ilyen ünnepek iránti megosztottság nem új keletű, gondoljunk csak a Nőnapra, a március 8-i virágvásárlásnak is sok utálója van.

Az Oktoberfest is egy ilyen beszivárgó ünnep, szép lassan betelepszik a gondolatainkba és felcsigázza az érdeklődésünket. Élből elutasíthatjuk, gondolhatjuk azt is, hogy divatjamúltak a népviseletet utánzó ruhadarabok (ezt olvastam nemrég valahol), de az a helyzet, hogy a német-ajkú országokban (és az nem kevés népességet takar) bizony ez nem vicc és nem jelmezbál.

Mit érdemes tudni róla:
1810. október 12-én leendő I. Lajos király feleségül vette Terézia Sarolta hercegnőt és kérte, hogy a „lakodalom” a München közeli Terézia-mezőn kerüljön megrendezésre, mégpedig egy antik olimpiai játékokra emlékeztető mulatság formájában, lovasversennyel, sportprogramokkal, stb… vendégül látva München város teljes lakosságát. Akkora sikerrel zárult az ünnepség, hogy azonnal eldöntötték, a következő évben megismétlik, és azóta is folyamatosan minden évben. 204 év alatt mindössze 24-szer hagyták ki, háborúk, járványok vagy az infláció miatt. 
A program eközben sokat változott, a lovasverseny teljesen elmaradt, a sportversenyek helyét átvette az óriáskerék és körhinta, minden, ami a ma megszokott vurstlit jelenti. A helyi sörfőzdék 1880. óta kapnak lehetőséget a kitelepülésre, ami szintén akkora sikert aratott, hogy most már ott tartunk, hogy a városvezetés a túlzott alkoholfogyasztást és hangos popzenét próbálja korlátozni. Hivatalos időszaka szeptember második fele és október első hétvégéje.
Ha bárkitől megkérdezném, hogy mi az első kép, ami beugrik az Oktoberfest hallatán, legtöbben a literes söröskorsót tartó, dirndl ruhába öltözött pincérnők képét említenék.
Szerintem jó ötlet hagyni magunkat sodorni a hangulattal, kreatív hajlammal megáldva már az jár az agyunkban, mivel dobhatnánk fel a hétköznapi ruhatárunkat, hogy az ősz ne csak a hulló falevelek mintáját jelentse, hanem egy csepp folklórt is. Ha utcán viselni túlzásnak tűnne, akkor szervezzünk baráti házibulit Oktoberfest stílusban (ahogy végül a Halloween party-k is egyre gyakoribbak itthon), sörrel, sült kolbásszal és persze dirndl (hangulatú) ruhadarabokkal. A legmerészebb pasik tiroli bőrnadrágot is húzhatnak, tuti sikerük lesz!
 


3 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Nekem tök tetszik ez a divat, bár tényleg nem hordanám az utcán, hétköznapra. De lehet egy-egy darabot integrálni a "normál" ruhák közé, és úgy már pont az a szükséges plusz, amitől egyedi lehetek. :)

Nóra írta...

Pont így gondolom én is, hogy akár egy farmerrel a fűző vagy tradíciós blúz pont elég és hatásos lehet.

Pippi írta...

:-) Én szoktam dirndlit hordani, igaz inkább Ausztriában. De ott simán hétköznap is felveszik. De ünnepeken mindenképp. Sőt! Még a kamaszok is! ;-)