2012. március 8., csütörtök

Szálirány


Ezt a szálirány dolgot nem értem. Őszintén. El tudná magyarázni nekem valaki?

Vannak anyagok, amelyek képesek arra, hogy túléljék, ahogy a méteráru eladó széthasítja. Kétségtelen, hogy úgy biztosan szálában szakad, de hogy egyenes, azt kétlem.

Rőfös szemmel az úgy pont jó, szabásra épp alkalmas, de varrós szemmel is? Mindössze fél méter pamutvásznat vettem, hogy egyenes csíkokkal elszegjem a legutóbbi köntösömet, de jó, ha marad nekem 35-40 centiméternyi hasznos anyag. Ha én is szálában tépem tovább, szerintem az nem lesz egyenes, vagy igen? Ti kipróbáltátok már a „tépve varrva”?


8 megjegyzés:

Hegemony77 írta...

Szabjad lépcsőzetesen a függőleges (50cm-s) oldalán. Vagy áztasd be forró vízbe, majd mikor már langyosra hűlt, átlósan két sarkát megfogva nyújtsd "helyre", majd csavard ki és vasalással szárítsd. Nekem ez általában beválik.

Nóra írta...

Köszönöm Mici a megerősítést!

Én is így gondoltam, rosszat sem feltételezek az eladóról, de abban azért biztos vagyok, hogy ez egy mindennapos probléma a méteráru üzletekben, számtalanszor találkozom vele.

Nóra írta...

Köszi (Hege)Móni a segítséget, ez a forró vizes helyreigazítás beválhat!

Ennél most fontos volt, hogy a 150 cm-es oldalait vághassam végig, a köntös hosszanti szegélyeinek eldolgozása miatt. Nem akartam volna toldásokat.

Erika írta...

Én az utóbbi időkben sajnos nagyon sokszor találkozom olyan végekkel, hogy a szálirány szépen fokozatosan tolódik el a függőleges iránytól. És sajnos ha tépik az anyagot, és ha onnan kezdődik a tépés ahonnan csúszik az anyag, akkor mégnagyobb csúszás lesz az anyagban.
Én személy szerint sosem tépem az anyagot, mert az anyagszél ezzel egyidejűleg roncsolódik is.

Mónika ötletét még nem próbáltam ki, de ezek szerint segíteni szokott ez a módszer.

Marcsi írta...

Sajnos én is sokat találkozom ezzel a problémával.Pl: a függöny varrásnál kifejezetten a hajamat tudnám tépni, mikor egy 2 méter magas függöny esetében így elrontják a széleket. Csak nagy anyagveszteségek árán lehet normálisan elszegni. De ami még ennél is jobban bosszant, mikor ollóval nyírják ferdére a méterárut!

Nóra írta...

Köszi Erika, köszi Marcsi! Már kezdtem azt hinni, hogy nekem nem felel meg semmi sem, de örülök, hogy ez Nálatok is okoz gondokat.

Jó példa Marcsitól a függönyvarrás. Ott aztán nincs kikerülgetés. :-(

Nagy elvárás lenne, ha minden méteráru boltban lenne egy nagy fa vonalzó, aminek mentén szabják a textilt?

Erika írta...

Én már javasoltam az egyik ismerősömnél, hogy a vágáshoz neki is be kellene szerelni az asztalban egy sínpárt, ami között vezeti az ollót. Ilyen van az IKEA-ban is. Ezzel a módszerrel egyenes lehet vágni az anyagot.
És nem lenne sokszor gond, hogy sikerül-e egyenesre vágni az anyagot.

Nóra írta...

Ja, tényleg, Erika! Én is láttam azt a sínpáros ollóvezetőt. Jó ötlet.