2011. október 7., péntek

Almás muffin, fogyókúrázók előnyben


Számomra az almás-fahéjas sütemények igazi szezonja az ősz, mikor nyirkos időben jól esik a meleg lakásban összedobni egy illatos sütit és egy forró tea kíséretében odakuporodni a kanapéra.
Ma megérkezett a csípős ősz, fekete felhőkkel, hideg széllel és egész nap szüntelen szakadó, szomorú esővel. Tegnap 28 fok volt, ma már csak 8.

Tehát a ronda időjárás kedvet csinált a sütéshez, gyorsan körülnéztem a konyhában. Sajnos Stahl Judit egyszerű almás-fahéjas muffin receptjéhez sem találtam meg minden hozzávalót, de kis módosításokkal nekiláttam a keverésnek.

10 dkg finomlisztet, 12 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet, 1,5 teáskanál sütőporral, 1 kávéskanál szódabikarbónával és 1 kávéskanál őrölt fahéjjal egy tálba szórtam.
Egy másik edénybe kimértem 10 dkg xilitet/xukrot/nyírfacukrot (ki, hogy ismeri), 1 tojást, 15 dkg cukormentes, magvakkal dúsított gyümölcsjoghurtot és 0,5 dl olajat. Kicsit összekevertem, majd hozzáreszeltem 15 dkg almát (ez egy darab, közepes méretű alma héjával együtt reszelve, csutkája nélkül). Miután az almát is beleforgattam, hozzákevertem a lisztes keverékhez. 12 kövér muffinformába adagoltam és a 200 fokra előmelegített sütőben 22 percig sütöttem.

Mialatt sültek, főztem egy finom teát (gyümölcstea+borsmenta) és kiszámoltam gyorsan a süti energiatartalmát. Egy muffinban 180 kcal és 20 g ch van.

2 megjegyzés:

Marcsi írta...

Jó étvágyat! Ez igazán fincsi összeállítás.

Rosy írta...

These things make love autumn!!! Yummy!!