2017. november 2., csütörtök

Gucci - egy sikeres dinasztia története

Olvastátok a könyvet?


Tavaly Karácsony előtt vásároltam meg a könyvet, és hiába "estem neki" esténként, a fáradtságtól már csak 1-2 oldalig jutotta az erőmből. Nem haladtam vele, azt sem tudtam, miről is szól az előző pár oldal, hiába lapoztam tovább következő este. Elkeseredetten megállapítottam, hogy bár a sztori érdekel, de biztos nem jó a könyv, unalmas, száraz...

Aztán pár napja, lett üres másfél órám, amikor pont ilyen olvasós pihenésre vágytam, nekiláttam tehát újra, az elejétől kezdve.
Pillanatok alatt olvastam el végül, mert az első másfél órányi rászánt idő segített a figyelem fenntartásában és rájöttem, hogy bizony érdekes a történet, semmi unalom vagy szárazság... Az író és elmesélő Patricia Gucci, a divatmogul törvénytelen lánya. Ettől persze belekerült a szerelmi szál a cégtörténetbe, bár meglehetősen tárgyilagosan elmesélve; hogy lett Aldo Guccinak az első házassága közben és három törvényes fia után egy második élete is, Brunával és szerelemgyerekükkel, Patriciával.

A történet két szempontból is érdekes volt: egyrészt egy ilyen nagy hírű divatcég elindítása, hogy lesz egy aprócska vállalkozásból, egy ma is virágzó elit márka? Mennyi a munka és mennyi ebben a szerencse? Az író erősködik, hogy itt bizony nem volt semmi szerencse, csakis a sok munka tette őket azzá, ami. Hihető, hiszen olyan körülmények nehezítették Gucci útját, mint a világháború, a pénztelenség (és alapanyag hiány), a nemzetközi törvények mássága, adócsalás és börtönviselés, a családon belüli széthúzás, a vagyon elosztásán való acsarkodás.
Másrészt pedig az olasz (családi) élet bemutatása, a válás tiltottsága, a szerelmi bujkálás, a multinacionális élet vállalása, a magánember szemszögéből.
Jól jött közben az internet segítsége, hogy azonnal rá lehet keresni a sztoriban taglalt régi logókra, a tradicionális Gucci stílusra, régi képekre.

Nem volt rossz, olvassátok el! Ha pedig már olvastátok, megírjátok, hogy tetszett?

Az első Gucci logo: egy táskahordó londiner a londoni Savoyban.
Az cégalapító Gucci első munkája ihlette.

Páncélosra váltott a logó figurája.
És a leghíresebb: két lovas kengyel összefonódása.
Gucci táska egykoron és most...

Az első firenzei üzletben a három Gucci testvér;
 apjuktól vették át a stafétát.

A törvényes család
és a szeretett, második család.

Aldo Gucci és lánya, Patricia egy fogadáson.

Új családját később nemcsak felvállalta, de a tengerentúlon őket mutatta be törvényesként.
Lányát büszkén az üzletbe is bevonta.

1 megjegyzés:

Kinga írta...

Köszönöm szépen! :)