2015. július 21., kedd

A nagy dzsemfixáló tesztMúlt héten, szerencsémre a nagy hőség előtt, nekiláttam az évi rendes sárgabaracklekvár főzésének. Évek óta látom, hogy ilyentájt a boltokat elöntik a zselésítő porok garmadái, és már odáig ment ez a verseny, hogy külön porkeverékek készülnek szilva- és baracklekvár készítéséhez is.
Érthető, a "mézes-mustáros csirke" por is külön tasakban van a "pörkölt alap" portól, bár hús-hús, mégsem ugyanazokra az aromákra számítunk.
Gyanakvó vagyok az ilyen tasakokkal szemben, de nyitott is, szóval hirtelen felindulásból vettem háromféle zselésítőt, köztük egy kifejezetten baracklekvárhoz valót.

(Megnyugtatásul írom le, hogy az idei baracklekvárom többsége azért hagyományos módon készült, celofános borítással, hogy jól besűrűsödjön. Sosem hámozom le a sárgabarackot.
Zselésítőt csak akkor szoktam használni, ha cukormentesen főzöm a lekvárokat, és nem bízom a szárazdunszt "áldásos" tartósító és fertőtlenítő hatásában, bár tegnap egy kedves ismerősöm meggyőzött róla, hogy tökéletesen tart a befőtt azzal is.)

Nézzük a konkrétumokat:

1. "L" betűs márkanéven futó Dzsem fixáló 3:1

Egy tasak hozzávalói: 1250 g gyümölcs, 350 g cukor vagy édesítőszer.
Összetevők: dextróz, pektin, citromsav, kálium-szorbát, kálium-citrát, növényi zsír.
Elkészítés ezzel: előbb a kimért mennyiségű cukorból elvéve egy kis mennyiséget, azt összekeverve a tasak tartalmával és a darabolt gyümölccsel, felforraljuk. Csak forrás után rakhatjuk hozzá a többi cukrot.
3-5 perc főzési idő és üvegezhető.
Dunsztolást nem igényel.

Az én tapasztalataim:
Ez a többi közül a legsavanyúbb, mert bár nem írják az összetevőknél az arányokat, valószínűleg a citromsav teng benne túl.
Ettől persze, ez lett a legvilágosabb színű lekvár is.  Sokan szeretik, ha a barack dzsem szép sárga.
A három példából ez lett a leghígabb, vagy a leglassabban megszilárduló is, de azért jóval sűrűbb, mint amit csak cukorral tettem el, hagyományos módon.

2. "H" márkájú Zselésítőszer baracklekvár készítéséhez

Egy tasak hozzávalói: 1250 g gyümölcs, 500 g cukor vagy édesítőszer.
Összetevők: maltodextrin, pektin, citromsav, szorbinsav, aszkorbinsav, pálmaolaj. Gluténmentes!
Elkészítés ezzel: a tasak tartalmát elkeverjük a darabolt gyümölccsel, felforraljuk. Csak forrás után rakhatjuk hozzá a többi cukrot.
5 perc főzési idő és üvegezhető.
Dunsztolást nem igényel.

Az én tapasztalataim:
Messze a legédesebb a többi példa közül, de ez nem meglepő,ugyanannyi gyümölcshöz jóval több cukrot kell adni. Őszintén szólva, hagyományos eljárással sem adok ennyi cukrot a lekvárhoz. Ezt szerintem csak az válassza, akinek az emlékeiben a Nagyi jó édes kanalazni-valója él.
A három közül ez mondanám a közepesen sűrűnek, nem kötött bele azonnal az üvegbe, pár nappal később is csak sűrűn folyósnak láttam (levegőn, a mintapohárba azért beleköt).
Aki allergiás a gluténre, szintén ezt válassza!

3. Dr. nevű Dzsemfix Szuper 3:1

Egy tasak hozzávalói: 1250 g gyümölcs, 350 g cukor vagy édesítőszer.
Összetevők: fruktóz, pektin, dextróz, citromsav, szorbinsav. Glutént tartalmaz!
Elkészítés ezzel: A tasak tartalmát, a kimért cukrot, és a darabolt gyümölcsöt rögtön az elején összekeverve tegyük a tűzre, és forraljuk fel.
1-3 perc főzési idő és üvegezhető.
Dunsztolást nem igényel.

Az én tapasztalataim:
A háromból ez a közepesen eltalált íz. Se nem savanyú, se nem töményen édes. 
Pár óra alatt beleköt az üvegbe, ez a legsűrűbb, legzselésebb állagú. Bevallásuk szerint a hígabb gyümölcshöz (őszibarack, ringló) dupla tasak kell, ezt teszteltem is, mindkettőből főztem múlt héten és valóban, hígan folyósak maradtak. Ha így szeretjük, akkor a sárgabarackból tegyünk többet hozzá, akkor talán kevésbé köt meg. 
Ez készül el a leggyorsabban, hiszen egyszerre, egy forralással kerül bele minden hozzávaló és akár 1 perc után elzárhatjuk alatta a gázt. Ugyan nekem nem gond 3-5 percet várni sem (vagy 10-et), és akkor el is mosogatom a már nem szükséges edényeket.

Összegzés: 

A kémiához nem értek, nem is szeretnék a netről összeszedett infókkal kérkedni, hogy mely összetevő mennyire káros vagy nem, mennyire műanyag vagy sem. Háztartási (kis)felhasználóként nekem a harmadik jött be, az a középút megoldás, a legkevésbé komplikált, de mi nem vagyunk glutén érzékenyek (és a papíron írja, hogy van benne). 

Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, akkor szerintem a cukor+kis citromsav+késhegynyi natrium benzoát száz százalékos eredményt ad télire és csak pár perccel hosszabb a főzési ideje, amíg elfő a habja. 
A szárazdunszt viszont ilyenkor szükséges, de nem macerás, ha van egy üresen álló hűtőtáska, egyszerűbb abban lassan kihűteni az üvegeket, mint paplanokkal sátortábort építeni a lakás egyik sarkában. Kétségtelen viszont, hogy aki évi 50 üveg baracklekvárt tesz el, annak egy hűtőtáska mérete bakfitty.
A régi módszernek egy hibája van, frissen híg, de megoldható, ha dupla réteg celofánnal fedjük le. Azalatt 1-2 hónap alatt egész komolyan besűrűsödik.
Állítólag ez a régi módszer is működik édesítőszerrel, annak tesztelése ezután következik (de eredményről majd csak jövőre írok, hogy valóban elállt-e).

Azóta jártam más üzletben, találkoztam másfajta zselésítőkkel, szóval a kép nem teljes, de őszinte!

Nincsenek megjegyzések: