Kolbászt minden évben töltünk. Közösen a barátainkkal, nagy
adagot, hozzáértő bácsinál füstöltetjük, évről-évre szaporodó tapasztalatokkal.
Most ezen a januári, farsangi időszakra eső napon ismét összejöttünk. Tegnap este csak
annyit kérdeztem telefonon a barátainktól, hogy „Szalagos vagy csörege?”, nem
bonyolítva a beszélgetést feleslegesen tovább, bízva benne, hogy szükségtelen,
fél szavakból is értjük már egymást. Értettük: rávágta, hogy „Szalagos”.
Kenyérsütőbe a hozzávalók bekészítve, gyúr és keleszt, nekem
már csak annyi feladat jut, hogy kinyújtom, pihentetem, szaggatom és kisütöm.
Úgy gondolok rá, mint a Nagymamám receptje, de ő „Ági
fánkjának” hívja, kapta a receptet egyszer valamikor, valakitől.
Érdeklődésképpen, összehasonlítottam a neten mostanában tömegével felbukkanó
szalagos fánk receptekkel és még a legnagyobb kelt tésztás bloggerguruknál is
ez a recept látható, csak a mennyiségi arány változik.
A kézi technikával dolgozók tegyenek egy bögrébe 2 dl tejet,
langyosítsák meg, 1 teáskanál cukor és 3 dkg morzsolt élesztő mehet bele.
Negyed óra alatt felemelkedik az élesztő.
Addig is kimérünk 50 dkg lisztet: a fele rétesliszt, a másik
fele a szokásos finomliszt. A közepébe mélyedést csinálunk, oda öntjük a
felfuttatott élesztőt, 3 tojás sárgáját, 1 teáskanál cukrot egy fél citrom kifacsart levét, 1
evőkanál rumot, és összedolgozzuk. Ha túl száraz, még pár csepp, akár fél deci tej
mehet bele. Ha már homogén a massza, csurgassunk bele 5 dkg olvasztott margarint.
Úgy dolgozzuk el a tésztát, hogy a margarint teljesen beszívja végül.
Csapkodjuk, gyúrjuk, ahogy egy kelt tésztát szokás. Végül langyos helyen (elég szobahőmérsékleten,
csak ne nyissuk rá ki az ablakot), konyharuhával letakarva 1 órán át
kelesztjük.
Kenyérsütő géppel dolgozók minden fenti hozzávalót előre
bepakolhatnak, elindítják a másfél órás dagasztó-kelesztő programot és mehetnek
is ki a konyhából.
A kelesztés ideje után lisztezett deszkán kinyújtjuk a rugalmas
tésztát kb kisujj vastagságra, és (én 7 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval (esetleg
bögrével) kivágtam a karikákat. Ebből a mennyiségből 20 db lett. Újra letakarom,
és megint magára hagyom 20-30 percre.
A várakozás vége felé meggyújtom az olaj
alatt a lángot, forróra melegítem, és most is fontos infó jön: ahogy felemelem
a korongokat a deszkáról, határozottan beledugom a hüvelykujjam a közepébe és
ezt a lukas felét lefelé borítva teszem a serpenyőbe. Gyorsan berakom, amennyi
belefér, majd lefedem a serpenyőt. A láng ne legyen annyira erős, hogy gyorsan
megégjen, de gyenge lángon se áztassuk a tésztát. Pár perc múlva a fedő alá
kukkanthatunk, ha már pirul az alja, lehet leszedni a fedőt és megfordítani a
fánkokat. A másik (alsó) fele sütéséhez már nem kell a fedő. Még néhány perc és
vehetjük ki papírtörlőre.
Sárgabarack lekvárral ne felejtsük el megpúpozni a tetejét!
1 megjegyzés:
Nagyon jól néznek ki! Biztos finom volt!
Megjegyzés küldése