Írhatnék arról, hogy miért pont így hívják, meg arról is,
hogy milyen az eredeti recept, stb… de én inkább arról írnék (előzőeket
meghagyva a gasztrobloggereknek) , hogy miért jó ezt a sütit sütni. Tényleg jó!
Szeretem, ha egy süti úgy készül el, hogy csinálom, csinálom és különösebb
időveszteség, pihentetés, stb után kiveszem a sütőből és készen van. Persze, annak is van előnye, ha előző nap
készül el a tészta, krém, hogy a kitűzött napon már csak összeállítani kelljen,
de ez a süti annak ellenére gyors süti, hogy több rétegből áll és nagyon finom.
Azzal kezdjük, hogy gyúrunk egy omlós tésztát: 35 dkg
lisztben elmorzsolunk 12 dkg margarint, hozzáadunk 12 dkg kristálycukrot,
késhegynyi szódabikarbónát, 1 egész tojást, szükség esetén 1-2 kanál tejfölt,
hogy könnyen összegyúrható tésztánk legyen. Kinyújtjuk egy normál méretű, magas
falú tepsi számára és 180-200 fokra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
Ebben az első 12 perces sütési „szünetben” elkészítjük a
túrókrémet: 2 tojás fehérjét keményre verünk és félretesszük. Ugyanezen 2
tojásnak a sárgáját 20 dkg kristálycukorral fehéredésig keverjük (én géppel
csinálom). A kikevert tojássárgákat (még mindig géppel) összekeverem 50 dkg
túróval, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál grízzel és egy citrom reszelt héjával.
Itt kapcsolom ki a gépet és fakanállal beleforgatom a félretett tojásfehérje
habot.
Még annyi időnk van, hogy kikészítjük a sárgabarack lekvárt
és le is telt a 12 perc sütési idő (a sütőt nehogy kikapcsoljuk!). Kiveszem a
tésztát és megkenem a lekvárral (nem sajnálva). Rákenem az összes túrókrémet,
egy lapát segítségével elegyengetve. Visszateszem az egészet a sütőbe újabb 12
percre.
Ezalatt a 12 perc alatt, 4 tojás fehérjéből kemény habot
verek. Mikor már majdnem kész, akkor adagolok hozzá kanalanként 10 dkg
porcukrot. Ha letelt a túrós sütés 12 perce, kiveszem a sütit, rákenem-kupacolom
a habot és újabb 12 perc alatt aranybarnára pirítom a sütőben. Ezalatt az
utolsó sütési fázis alatt, rendet tudok tenni a konyhában, elmosogatom a
tálakat.
A fotók régebbiek: a felkockázott verzió korábban készült,
1-2 hónapja készítettem, akkor a hab tetejét csak villával rajzoltam tele. Az
omlós tészta feléből készítettem akkor, és a maradék tésztát a fagyasztóba
tettem. Természetesen a túró és tojáshab részt is feleztem. A másik fele omlós
tésztát tegnap sütöttem meg, ezúttal „habsipkákat” formáztam a tetejére.A fél adagnál egy kicsit csökkenteni kell a sütési időn is, a 12 perc helyett max 10 percig kell sütni az egyes rétegeket.
A képeken látszik, hogy a fél-fél adag sütiből mennyi lesz. Kisebb vendégségnek bőven elég.
A képeken látszik, hogy a fél-fél adag sütiből mennyi lesz. Kisebb vendégségnek bőven elég.
2 megjegyzés:
Ezt most szívesen megkóstolnám :))
Micsoda finomság!Ismét lőttek a diétának.
Megjegyzés küldése