Láttátok az októberi Burdában azokat a guszta, szülinapi (25
éves a hazai Burda) bonbon golyókat?
Remek ajándék lehet belőle, és még el is készül Karácsonyig!
Azt hittem, hogy a most oly divatos temperált csoki bonbon gyártáshoz
csinál kedvet a cikk, de beleolvasva rájöttem, hogy nem, ez bizony sütnivaló lesz.
Egy szomorkásan sötét, esős, decemberi napon
láttam neki a sütik elkészítésének, lélekben rászánva az egész napot, mert a
leírás szerint pepecselésre kell számítani.
Két fajta sütiről van szó, az egyik csokis-mentás,
csokimázzal, a másik répatortás-karácsonyi fűszeres, fehércsoki bevonattal. Hm,
jól hangzik, ugye?
Mivel én mindkettőt el szerettem volna készíteni, és
felkészültem a macerára, így azzal kezdtem, hogy minden hozzávalót a
konyhapultra készítettem és középre kiraktam a tálas mixeremet, hogy minél
inkább szabaddá tegyem a kezem, tésztakeverés közben.
Az első süti tésztáját beraktam a sütőbe, és amíg elkészült,
volt időm elmosni a keverőtálakat, kanalakat, lapátokat és összekevertem a
második süti tésztáját és az elsővel melegváltásban tehettem is be a sütőbe.
Ahogy a jó meleg lakásban terjengett a kakaós, mentolos és
karácsonyi fűszeres illat, már nem is volt zavaró, hogy milyen pocsék idő van
odakint.
Amíg a második süti tésztája a sütőben sült, azalatt bőven
rendet lehet tenni egy kicsit a konyhapulton, bekeverni az első bonbon
összeragasztó töltelékét, és mivel a hideg erkélyen pillanatok alatt kihűlt a
tészta, még a krém összekeverése, vizes tenyeres-golyóbisozása is belefér,
higgyétek el!
Mialatt a második tészta kihűl, addig bekeverem annak a
krémes masszáját és kitakarítottam a konyhát.
Az összetépkedett tésztát összegyúrtam a krémmel és mentek a hűvösre,
hogy a benne lévő margarin újra megdermedjen, nehogy lágyan beleforduljon a
csokibevonatba mártogatáskor (na, ezt én még gyakorolhatom).
Utólagos véleményem az, hogy - főleg a répatortás golyó - nagyon
édes, kevesebb cukor is elegendő lenne, bár ízlések és pofonok különbözőek.
És, ha valaki még nem vette volna meg a lapot, akkor íme, a
pontos receptek:
Mentás csokigolyók
(Kb 45 db)
Hozzávalók:
tészta:
110 g liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
0,5 teáskanál szódabikarbóna
75 g puha margarin
150 g kristálycukor
1 tojás
1 teáskanál borsmenta aroma
160 ml tej
krém:
6 evőkanál margarin
340 g porcukor
5 evőkanál tej
1 teáskanál vanília aroma
6 evőkanál kakaópor
étcsokis bevonó máz
A sütő bekapcsolásával kezdjük, állítsuk 180 fokra és
kenjünk ki zsiradékkal, szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit.
A tészta hozzávalóinál, az első kupacban felsorolt száraz
hozzávalókat szitáljuk egy tálba. Egy másik tálban a margarint keverjük ki a
cukorral (második fejezet a tészta hozzávalóiból), üssük bele a tojást, az
aromát és tejet. Ehhez keverjük hozzá a száraz hozzávalókat a másik tálból. A
sűrű masszát öntsük a kivajazott tepsibe és tehetjük a sütőbe kb. 20-30 percre.
Attól függően, milyen vastag a tészta a tepsiben. Az én tepsim kb. 25X35 centis
volt, abban kb. 1 cm vastagon terült szét, annak elég volt 20 perc is. Ahogy
elkészül, mehet a hűvösre!
A krém hozzávalóit a fent felsorolt sorrendben keverjük
össze habverővel.
A kihűlt tésztát összetépkedjük, egy szilikonlapát
(fakanál) segítségével összedolgozzuk és vizes kézzel golyóbisokat formálunk
egy tálcára. Nagyon lágy a puha margarin miatt, ezért érdemes utána hűteni,
hogy megszilárduljon újra. Felolvasztott bevonómasszába mártogatjuk (én egy
hústűre szúrtam fel őket, azzal könnyebb) és hagyjuk megdermedni.
Fűszeres-krémes
répatorta bonbon
(kb 45 db)
Hozzávalók:
tészta:
200 g barnacukor
240 ml étolaj
3 tojás
3 szál közepes répa, apró lyukú reszelőn lereszelve
200 g mazsola
1 narancs reszelt héja
110 g liszt
0,5 csomag sütőpor
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
0,5 teáskanál őrölt kardamom
krém:
225 g margarin
190 g porcukor
a lereszelt héjú narancs felének kifacsart leve
olvasztott fehér csoki a bevonathoz
Itt is a sütő melegítésével kezdjük, 180 fokra állítjuk
és kivajazunk, lisztezünk a tésztához egy közepes tepsit.
A mixer táljába tesszük a tészta hozzávalóinak első
részét, a felsorolt sorrendben, minden újabb tétel között alaposan átkeverve
azokat.
A tészta hozzávalóinak második részében a száraz
hozzávalók vannak, azokat (amíg a tálas mixer dolgozik az olajos keverékkel)
össze is tudjuk keverni egy másik edényben, és ha a másik tálban már minden
összetevő alaposan elkeveredett, hozzáadagolhatjuk a száraz, fűszeres
keveréket.
A masszát öntsük az előkészített tepsibe és süssük 40-45
percig, amíg a tésztába szúrt tűn nem marad ragacsos nyom. Ezt a tésztát is
kihűtjük. Gyorsabb, ha egy rácsra kifordítjuk a tepsiből.
Közben bekeverjük a krémet: mixerrel, a felsorolt
összetevőket, abban a sorrendben, ahogy leírtam, alaposan elkeverjük.
Ha a tészta kihűlt, a krémmel összedolgozzuk, amíg
egyneművé válik. Vizes tenyérrel golyókat formálunk belőle és egy tálcára
sorakoztatva lehűtjük.
Felolvasztjuk a bevonómasszát és abban a golyókat
megforgatva (és ötletszerűen díszítve) el is készülünk.
1 megjegyzés:
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!!
Megjegyzés küldése