2010. július 25., vasárnap

Country blúz

A legújabb ruhadarab a barátnőmnek készült. Rugalmas pamut, pasztell színekkel.
Nagyon tetszik a "zsebfedő" megoldás, a vállrész duplán van szabva, és a felső réteg fekszik rá a rátűzött zsebre. Hagyományos inggallérral, kerekített aljavonallal - de a country stílustól eltérően - parányi, kánikula-ujjal készült. A kerekített vonalú zseb elkészítését segíti, ha a varrógép legnagyobb öltésével végigvarrjuk a varrásráhagyást, majd a varrást meghúzva (beráncolva) gömbölyűre tudjuk vasalni a zseb alját.
A fotón nem látszik, de a zseb középvarrásában rejtett hasíték van, ami csak a blúz viselésekor nyílik ki. Burda 2007/8.


2010. július 21., szerda

Csokis-mogyorós kifli

Ezt a tésztát gyakran felhasználom diós, lekváros, gesztenyés kiflikhez, most csokis-mogyorós töltelékkel próbálkoztam.

Elmorzsoltam 50 dkg lisztben, csipet sóban 25 dkg margarint. Hozzákevertem 2dl tejfölt és 4 tojás sárgáját. A gyors mozdulatokkal összegyúrt tésztát négyfelé osztottam és egyenként kinyújtottam. Mindegyik tésztalapot megkenegettem olvasztott margarinnal (zsírral) és - mint a beiglit - feltekertem. Hűtőben pihent másnapig.

A töltelékhez 15 dkg darált mogyorót, 15 dkg kristálycukorral és a felvert - megmaradt - 4 tojás fehérjével összekevertem. 5 dkg étcsokit késsel "lemezesre, szálkásra" vágtam.
A hűtőből kivett tésztatekercseket kinyújtottam (kitekerés nélkül) és korongokat vágtam ki belőle. Minden korongra egy teáskanálnyi mogyorótölteléket és egy nagyobb csipet étcsokiforgácsot tettem. Az erre a célra kitalált összenyomó eszközzel kiflit formáltam belőlük és forró sütőben megsütöttem. 3 tepsi lett belőle.
A kihűlt sütit porcukorral szórtam meg.

2010. július 18., vasárnap

Pezsgőszín szoknya


Anyaga hímzett pamutszatén, a fazonja pedig diáklányos. Az elegáns anyagot megtiszteltem finomabb kidolgozással, hasonló színű bélésselyemből szabtam a ferdepántokat a szélek eltisztázásához és az akasztókat az oldalába. Az alját természetesen kézzel varrtam fel.
A leghosszadalmasabb része a hajtások jelfércelése és összefércelése volt, utána már pillanatok alatt elkészült. Burda 2007/2.

2010. július 15., csütörtök

Kreatív blogger díj


Nagyon szépen köszönöm Csipkeherceg figyelmességét, hogy fenti díjjal megajándékozott, nagyon kellemes meglepetés.

A díjjal jár, hogy egy kicsit be is kell magamat mutatni, 7 ismérvet felsorolni magamról. Korábban már írtam magamról néhány dolgot, azokat egészítheti ki ez a felsorolás is.
Lássuk csak:
1. aktuális téma, nehezen bírom a hőséget, nyűgös vagyok tőle
2. szívesen ábrándozom arról mostanában, hogy fent vagyok a hegytetőn, mindenhol hó, harapnivalóan tiszta a levegő és síelek
3. édességfüggő vagyok :-)
4. a legmegnyugtatóbb dolog, ha a kertemben nézelődöm
5. nézelődni szép anyagok, szalagok, cérnák között, számomra a netovább
6. lelkesen főzök lekvárt, befőttet minden nyáron
7. szeretem a csillogó bizsukat
És most továbbítanom kell a díjakat további hét, arra érdemes bloggernek:
2. Viki
4. Évi
6. Kata

2010. július 14., szerda

Függöny

Az elmúlt pár napban végre varrtam, szívesen megmutatom, bár nem túl látványos a fotón. Amikor azonban a függönyök és az abrosz a helyükre kerülnek a balatoni nyaralóban, felfrissül az újdonságtól a ház.
A függönyvarrást jelentősen megreformálta a készen kapható behúzó szalagok széles skálája. Nem is olyan rég volt, amikor centivel, papírral, ceruzával számolgattuk ki, hogy hány darab és milyen mély hajtás szükséges a függöny bőségének egyenletes elosztására. És hiába számoltuk ki, sosem stimmelt, kezdhettük elölről a hajtások letűzését.
A métáru a jól ismert skandináv áruház kínálata.

2010. július 7., szerda

Napsütötte Toszkána













A cím utal Frances Mayes könyvére, amit előszeretettel olvasok újra és újra, néha csak felütöm itt-ott, megkeresek benne egy receptet vagy egy vacsora leírását. A könyv engem is kiváncsivá tett Toszkána iránt és immár másodszor jutottam el oda.
A korábbi - négy évvel ezelőtti - kiránduláson megnéztük Volterrát, Pienzát, Sienát, Montalcinot, San Gimignanot - hogy csak a legszebbeket említsem -, idén pedig Firenze, Arezzo, Cortona (a város, melynek közelében az írónő is él) és Chianti városkái kerültek sorra.
Űgy éreztem magam, mintha magam is a könyvből léptem volna ki, nem tudtam betelni a ciprusok, pineák, magnóliák látványával. Szántunk időt arra, hogy megkóstoljuk a helyi gazdaságok borait, olíva olaját és láttuk, hogy ürül ki egész Firenze az olasz focimeccs alatt.
Egy igazi várban laktunk egy Firenzéhez közeli dombtetőn, amit tulajdonosai igyekeztek a lehető legautentikusabban helyrehozni - annak minden előnyével és hátrányával. Saját bort és olajat készítettek ők is, kis kápolnájukban pedig romantikus esküvő tanúi is lehettünk.