(Először Wiselady honlapján olvastam a mascarpone otthoni készítéséről, amit azóta is rendszeresen, házi tejből, házi tejfölből készítek el.)
A torta hozzávalói:
20 dkg teljes kiőrlésű keksz (én győri zabfalatokat szoktam venni)
10 dkg vaj
50-60 dkg natúr tejszínes krémsajt
15 dkg cukor
1,5 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 rúd vanília (higgyétek el, kipróbáltam, pont olyan finom egy tasak bourbon vaníliás cukorral is)
1-2 citrom
3 tojás
friss vagy mélyhűtött gyümölcsök és egy kevés tortazselé
A kekszet késes aprítóval szoktam durvára vágni. A vajat megolvasztom, összekeverem a kekszmorzsával, és ezt egyenletesen belenyomkodom egy kapcsos tortaforma aljába.
10 percig sütöm 165 fokon.
A sajtkrémet simára dolgozom a cukorral, liszttel, tejföllel, belerakom a vaníliát (a rúdnak csak a kikapart magjait!), a citromok lereszelt héját és végül egyenként a tojásokat.
Ráöntjük a krémet a kihűlt kekszalapra és 50 percre visszatesszük a sütőbe (marad a 165 fok!). Ezzel el is készült az első napi teendő, a kihűlt torta mehet a hűtőbe.
A vendégek érkezése előtt kiveszem a formából (ha szükséges, késsel körbekanyarítom előbb) és a tetejét telepakolom a (kiolvadt) gyümölcsökkel.
A tortazselét a csomagoláson olvasható leírás szerint elkészítem és egy ecsettel vékonyan bekenegetem vele a gyümölcsöket. Így szép fényt kapnak és tovább marad friss a tortán.
Ha valaki szereti a klasszikus, édes, vaníliás krémtúrót, annak garantáltan ízleni fog!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése