2012. szeptember 27., csütörtök

Variációk egy témára 3.


Említettem az első hasonló címet viselő bejegyzésben, hogy két blúz készült a barátnőmnek, az ott említett, rózsaszín mintás anyagokból.
Az anyagmixelős részletmegoldásokról készült fotókat a Burda weboldalán tudjátok megnézni. 

2012. szeptember 18., kedd

Családi tradíciók, azaz újra paradicsomlé befőzés


Mostanában nagy divatja van a tradíciók emlegetésének, a családi és néphagyományok fennen őrzésének.
Hétvégén jutott eszembe, hogy legközelebbi barátainkkal mi is nagyon trendik vagyunk, hiszen idén már ötödik alkalommal rendeztük meg a Nagy Paradicsombefőzés Ünnepét, vagy inkább Fesztiválját, hogy ne maradjunk le a heti országfesztiválok listájáról.

Paradicsomot befőzni elég pancsos dolog, a végén mindenhol találni egy piros paradicsompöttyöt, vagy néhány szárazra passzírozott magot. Éppen ezért, ezt mindig a kertben, lehetőleg bográcsban készítjük, ahol a lecsöppenő zöldségpöttyöket pillanatok alatt felszívják a szomjas rovarok vagy nyeli el a bogrács alatti máglya. Ilyenkor az ebédünk mindig töltött paprika friss paradicsomléből, estére eltűnik két nagy adag sütemény is, és természetesen hörpintünk rá bőségesen, nehogy kiszáradjunk a nagy munkában. Szóval van itt ilyenkor minden, amit a magyar virtus elvár egy fesztiváltól.

Ha már a tradícióknál tartunk, van nekünk - a szokásos szülinapok, névnapok és nagyobb ünnepeken kívül - a december eleji Mézeskalács Készítés is, ami először mindig csak kettőnk ötlete a barátnőmmel, aztán persze szívesen segítenek párjaink is, hiszen valakinek figyelni kell a sütőben a sütit, meg ne piruljon, de aztán beállnak a - már nem is olyan kicsi - fiúgyerekek is segíteni, a formákkal kiszúrni a sütit, és mire besötétedik, már mindenkinek a kezében van egy íróka és rajzolják a szép vagy kevésbé szép, vicces vagy kevésbé vicces mézeskalácsaikat.

Érdemes még idesorolni a már szintén hosszú évek óta rendezett november végi Kolbásztöltő Kommandó programját, a májusi Hamburger Party-t, a még kevésbé nagy múlttal rendelkező, de nagyon sikeres júliusi Medenceparti bulit, vagy a szintén hagyománnyá vált Trogíri Nyár elnevezésű programot augusztusban. Családi program minden szeptemberben a Búcsú, ami egyet jelent két hízott kacsa pirosra sült húsával, egy regimentnek elegendő rántott hússal és 8 féle süteménnyel.


Ugye, hogy már nem is tűnik annyira elfeledett dolognak a hagyományőrzés? Ti milyen eseményeket ismételtek évről-évre?

2012. szeptember 11., kedd

Variációk egy témára 2. - avagy esetem a fehér gallérossal


Bár nem ezt a blúzt szántam a 2. számú variánsnak, de augusztus utolsó, meleg napjaira elkészült ez is, és még mindig inkább rövid ujjú blúzt mutatnék, mint hosszút, amilyen a következő ing lesz. Arra ráérünk még ősszel… Abban viszont biztosan egyetértünk, hogy ez a blúz is kiérdemli az anyagmixelős sorozatba való bekerülését.
Ha kíváncsi vagy a folytatásra, itt tudod megnézni.