2013. október 22., kedd

Cocooning (ejtsd valahogy így: kökjuning)



Már megint egy új trend, amit a jelen korszak hozott magával. A cocoon angol szó eredeti jelentése begubózás, selyemhernyó gubó, védőburok, hogy csak a könnyebben emészthetőket említsem, a rovarok biológiájába kevésbé belemélyedve.

Az 1990-es években egy Faith Popcorn nevű marketing szakember vezette be a szakmai szótárakba és a beszélt nyelvbe, mint trend jelzőt. Azokra gondolt, akik legszívesebben az otthonuk falai között töltik idejük nagy részét, nehezen mozdulnak ki otthonról, maximum egy kis ház körüli kertészkedés a szórakozásuk. A helyzet csak „súlyosbodott” (ha ezt egyáltalán gondként éljük meg) azzal, hogy kitaláltuk a home office-t, azaz a „dolgozz otthonról” munkákat. Az internet, az okos telefonok mind elősegítették a terjedését, a számítógép előtt ülve intézhetjük a heti bevásárlást, a hétvégi szórakozást a net alapú játékok jelentik, közben telnek velünk a hónapok, az évek, rájövünk, hogy már csak azért sem tudunk kimozdulni péntek este, mert nincs mit felvenni, hiszen otthon elég egy póló és melegítő naci is. Eközben szép csendben eltávolodtunk az emberektől, nincsenek barátaink, nincsenek jóízű kocsmai beszélgetések, hogy a családról már ne is beszéljünk.

Ha már szóba került a ruhatár, akkor át is ugrok a poszt eredeti céljára, a cocoon stílus ismertetésére, mert bizony címszavunk beszivárgott az öltözködés területére is. A stílust azok is kedvelik, kedvelhetik, akikre egyébként nem vonatkozik a fenti leírás, akik szeretnek kimozdulni, sőt, lehet, hogy többet vannak a haverokkal, mint otthon. De a begubózás, védőburok jelentés megmaradt:

Nagyméretű, lezser kabát, pulóver, ha a szokásos, betűvel jelzett vonalvezetést használnánk, akkor leginkább O vonalú, vagy inkább számmal: 0, hogy mégse legyen olyan „kövér”. Kényelmes, bele lehet burkolózni, elrejtheti a mutogatni nem kívánt testtájakat, de vigyázzunk, erősíthet is! Eleinte főleg pamutdzsörzé és egyéb kötött anyagok felhasználásakor vették elő ezeket a szabásmintákat, manapság viszont a city look (városi  és munkahelyi viselet) teljes jogú tagja lett: chanel jellegű szövetekből, puha kabátanyagból egyaránt készülhet. Tehát, az otthonülő ruhatárat a divat kihozta a napfényre és büszkén viselhetjük bárhova. 




(Fotók a Burda magazinokból valók)

1 megjegyzés:

Sewingadicta írta...

Beautiful coats ... I am in need of some coats this winter .. This post inspired me ....