2009. július 27., hétfő

Esküvői készülődés



Unokatestvérem megtalálta az Igazit, és augusztus közepére tűzték ki a Nagy Napot.
Ez persze leginkább az ifjú párnak jelent sok izgalmat és feladatot, de az egész család zsong már a készülődéstől.
Édesanyám fontos feladatot is kap az esküvőn, ehhez pedig új ruha szükséges.

Miután végignéztük a ruhaüzletek kínálatát, betértünk egy méteráru boltba és kiválasztottuk a nekünk tetsző anyagokat. Vettünk egy darab vajszínű taftot, rózsaszínes-mályvás-olajzöldes, hímzett virágindákkal, és kiegészítésnek hozzá egy olajzöld selymet.

Múlt héten papíron megszerkesztettem Anyukám elképzelését, ki is szabtam. A virágos anyagból ujjatlan, egyenes ruha lesz, a zöldből pedig fazonos kiskabát.

A hétvégén fel is próbálta; egy kevés igazítás szükséges az oldalánál és a vállánál. Beállítottuk a megfelelő ruha- és kabát hosszt. A nyakkivágás méretére talán a legérzékenyebb, ezért ezt fokozatosan haladva, rajta vágtuk ki.

A héten remélem a második próbáig el tudok jutni, hogy aztán a saját ruhámat is elkezdhessem, mert persze anyagot én is találtam magamnak. ;-) Arról is írok majd bővebben.

After Eight kalács


Hétvégén megsütöttem a mostanában kedvenc kalácsomat.
Imádom a mentát, a csokit, a marcipánt és az after eight csokit is, így nagyon megörültem, mikor rátaláltam Limara receptjére http://limarapeksege.blogspot.com/2009/06/after-eight-kalacs.html.
Egy kicsit változtattam rajta:

Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
csipet só
3 ek cukor
60 dkg liszt
2 ek kakaópor
2,5 dkg élesztő
17 dkg étcsokival bevont marcipánkenyér

2 dl tejet felmelegítettem és az apróra vágott mentát beleáztattam. Kéne hagyni állni egy kicsit, de én sosem érek rá.
A kenyérsütőgép üstjébe tettem minden hozzávalót, és a gép dagasztotta, kelesztette a tésztámat.
A másfél órás program végén a tésztát kivettem, kettéosztottam, és mindkét részt téglalappá nyújtottam.
Ráreszeltem a sajtreszelő nagyobb lukán a csokis marcipánt, és feltekertem őket, mint a beiglit.
A két rudat hosszabra sodortam, kettéhajtottam őket, és négyes fonással megfontam.

Óvatosan egy sütőzacskóval bélelt kenyérsütő tepsibe tettem a kalácsot és hagytam, hogy újra duplájára nőjön.
Akkor megkentem egy felvert tojással, betekertem fölötte a sütőzacskó száját, hogy bent rekedjen a gőz és bedugtam a 180 fokos sütőbe, 40 percre.

Limara szerint a gépben is megsüthető a kalács, szerintem pedig kenyérsütővel vagy anélkül is gyorsan megdagasztható, és nagyon megéri a fáradtságot!

2009. július 25., szombat

Vadmalac pörkölt másképpen



Isteni finom lett a tegnapi vacsoránk. A közös főzöcske ötletét egy vadmalac combja és egy tál vargánya- és galambgomba adta. Szívesen bíztam az elkészítését ínyenc jóbarátunkra, mi pedig kuktáskodtunk mellette.
A receptet megpróbáltam ellesni, remélem mindenre jól emlékszem.

Az előkészítés során a combot leforráztam, hideg vízzel leöblítettem, és két centis kockákra vágtam.
Miközben zsírban megdinsztelt hagymán pirult a hús, közben egy másik edényben egy pohárnyi jó kékfrankos borban Tamás felfőzött egy adag boróka bogyót, és beledobott pár levél babért.
Egy serpenyőben kockára vágott szalonnát pörcösre pirított, és miután jó ropogós lett, kivette a zsírból.
A szalonna zsírjában kockára vágott zöldpaprikát pirított, aztán belerakott hámozott, kockázott paradicsomot, és a végén pirospaprikával szórta meg.
Eközben a hús a pörkölt alapon levet engedett, sőt el is főtte a leve egy részét. Beleöntötte a vörösboros borókabogyót, a zsírban pirult lecsós alapot, ízesítette egy kevés mustárral, néhány kanál áfonya lekvárral, majorannával, borssal, sóval.
Így főtt a vadmalac nagyjából két órán keresztül, közben a levét a vörösborral pótolta.
Amikor már puha volt a hús, belerakta a kockára vágott galambgombát és vargányát, frissen szedett kakukkfüvet, és épp csak pár percig főzte együtt még.

A félretett szalonnapörc a főzés alatt folyamatosan fogyatkozott, de azért jutott a végén a pörköltbe is. :-)

A köret "egy tál dödölle" volt, ami úgy készült, hogy a felaprított burgonyát sós vízben puhára főztük, a főzőlevében összetörtük, és liszttel összekeverve megpirítottuk. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggattunk belőle egy zsírral kikent tepsibe.
Hagymát zsírban aranysárgára pirítottunk, ezzel locsoltuk meg a burgonyagaluskákat és sütőben pirítottuk meg egy kicsit.

Nem kimondottan könnyű, nyáresti vacsora, de nekünk nagyon jólesett. Köszi Tomi!

2009. július 24., péntek

Pihenés

A héten szabadságunkat töltjük kis hétvégi házunkban, távol a város zajától.

Egyik nap cipót sütöttem kukorica lisztből, a kertben szedett friss rozmaringgal illatosítva.

Házi tejet vettünk a faluban, amiből párom édesanyja fokhagymával ízesített sajtot készített nekünk. A tejes néni házi túrót is árult, amiből régimódi túrós csusza készült. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen túrót.

Napközben a hőség bekerget a hűvös házba, de esténként a teraszon üldögélünk, gyönyörködünk a panorámában, nézzük a naplementét.

Ma vendégeket várunk, vadmalac pörköltet készítünk közösen, majd megírom, milyen lett! :-)

2009. július 19., vasárnap

Somló-hegyi bortúra



A hétvégét Somlón töltöttük a barátainkkal.

Az elmúlt évek "miniszünidőivel" (Bridget Jones) összehasonlítva elmondhatom, hogy az elmúlt évek legjobb kirándulása volt.

A hegyet még nem érte el a felkapottabb borvidékekre jellemző gőg, a borászok családias szívélyességgel beszélgetnek a betérő vendégekkel. Egy kis közösség, ahol mindenki ismeri és elismeri egymást.
A táj legtöbb helyen mentes az aszfaltos utaktól, egy jó sétával a legtöbb pince elérhető.

Épp ottlétünkkor tartották az első Somló Hangja fesztivált http://www.somlohangja.hu/, ahol már a második hegyen töltött napunkon régi ismerősként köszöntek nekünk a díjnyertes borokat előállító borpincék képviselői.
Ez a fesztivál merőben különbözött a már unalomig ismert kiállításoktól és vásározóktól. Igazi kézműves lekvárokat, mézeket, borokat, szörpöket, kecskesajtokat kóstoltunk, és nem volt baj, ha tényleg csak kóstoltunk.

Sajnos az előre megjósolt vihar is a fesztiválon ért minket, de a rendezők munkájának köszönhetően senki nem sérült meg, pedig a környéken súlyos károkat okozott az időjárás.
A kézműves pékek és néhány borosgazda jóvoltából a menedékhelyen is jól voltunk tartva.

Szívből kívánom a helyi borászoknak, hogy a jég által összevert szőlő gyorsan regenerálódjon, kiemelkedő termést hozzon, hogy jövőre újra megkóstolhassuk a belőle készült borokat.

2009. július 13., hétfő

Múlt hétvégén pezsgett az élet a varrósarokban

Egyik nap elővettem a halomba gyűjtögetett javítani valókat:
Párom alkalmi öltönyzakóját rövidebbre vágtam, mert túl ünnepélyes volt a hosszú kabátjával, és nézek rá új műanyag zakógombokat, mert nem tetszenek az eredetileg rávarrtak. Sokkal hordhatóbb ruhadarab lett belőle.
Egyik kedvenc blúzom gallérján felfeslett a ritka szövésű, finom anyag, ezért kibontottam a kézi öltéseket a belső nyakkörön és 3 mm-rel beljebb végigvarrtam újra a gallér ívét. Levasaltam és visszaöltögettem a belső oldalon.
Elkészült egy új nyári ruha is: a fotó nem adja jól vissza a színét, bazsalikomzöld mintás. :-) A 2009/05 burdából vettem a szabásmintáját; könnyen elkészíthető, gyors darab, a repkedős ujja és szoknyarésze miatt nyáresti sétákra vagy táncos mulatságra ajánlom.

2009. július 8., szerda

Múlt


Úgy gondoltam, hogy így indulásképpen bemutatom, mivel töltöttem az időmet 12-17 éves koromban. Sokan talán úgy gondolják, hogy túl sokáig "babáztam", pedig én nem játszottam a babával, csak ő volt a "modellem". :-)

Elérhetőbb volt Keresztmamám rongyosládájában talált darabka csipkék és selymek felhasználásával az apróbb jelmezek elkészítése.

Vigyázva őrzöm ezeket a ruhácskákat, nagy ritkán előveszem, megnézegetem, és még mindig örömet okoznak.

2009. július 7., kedd

Sárgabarack lekvár



Megint áll a varrás. :-)

Tegnap és ma is lekvárt főztem, mert amit kapok barackot a szomszédoktól, reggelre már barnul, nem tudjuk elég gyorsan enni.

No, azért nem bánom, a lekvárt esszük egész télen süteménybe, reggeli kalácsra.
Az én receptem a Nagymamámtól való:
1 kg kimagozott, felezett barack (hámozatlanul)
35-45 dkg kristálycukor (érettségtől függően több vagy kevesebb)
1 teáskanál citromsav
Egy éjszakára lecukrozva, citromsavval meghintve állni hagyom a gyümölcsöt, reggel alágyújtok és addig főzöm, amíg el nem forr a habja (kb. 45 perc).
Elzárom a gázt, belekeverek egy csipetnyi nátrium-benzoátot, gyorsan üvegekbe kanalazom, vizes celofánnal lefedem, és mehet a dunyhák közé egy napra.
A celofánon keresztül a lekvár még párolog, ezért az üvegeket heteken-, hónapokon át figyelem, amikor megfelelőnek látom a sűrűségét, akkor teszek rá fém fedőt.

2009. július 4., szombat

Elkezdem


Szeretnék kedvet csinálni a finom szövetekhez, a kézműves varráshoz, a saját kollekció kialakításához.
Szívesen segítek a varrás elsajátításában, tanácsokkal, gyakorlati útmutatókkal, ötletekkel másoknak is.

Azonban nyaranta leginkább a mediterrán tájak után vágyakozom, sokat vagyok a kertben, gondozom a virágaimat, esténként a teraszon iszom egy pohár bort, nézem a csodás panorámát, a madarakat, így gyorsan elmegy az idő.

Azért egy-egy könnyű nyári ruha most is készül, szívesen megmutatom azokat is hamarosan!